Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Градња Јужног тока кроз Србију почиње у јулу

КРОЗ ДВЕ НЕДЕЉЕ БИЋЕ ПОТПИСАН УГОВОР О ЗАЈМУ ГАЗПРОМА СРБИЈАГАСУ, А КРОЗ ТРИ-ЧЕТИРИ - УГОВОРИ СА ИЗВОЂАЧИМА РАДОВА

  • Директор сектора Газпрома за међународне пројекте Александар СИРОМЈАТИН: Чим уговор са буде потписан, истог тренутка ће новац бити пребачен Србијагасу који ће тај новац уложити у заједничко предузеће, па очекујемо да већ у јулу приступимо почетку радова
  • Коментаришући недавну изјаву Владимира Путина да је могућа ревизија пројекта Јужног тока, ако ЕУ и даље настави да врши притисак на земље учеснице у пројекту, и да би том ревизијом, гасовод могао да обухвати само земље које нису чланице ЕУ, Сиромјатин је рекао да постоје различите варијанте маршуте гасовода и да се, у зависности од ситуације, маршута може да изменити
         ИЗГРАДЊА Јужног тока у Србији могла би почети у јулу, најавио је данас директор сектора за међународне пројекте Газпрома Александар Сиромјатин.
         Званичан знак за почетак радова на деоници гасовода Јужни ток дат је 24. новембра 2013. године и у српску деоницу, дужине 422 километра, биће уложено око 1,9 милијарди евра, а из Србије су планирани и одвојци за Републику Српску и Хрватску у дужини од 158 километара.
         Сиромјатин је најавио да ће најраније за три недеље бити потписан уговор са извођачима радова, а у наредне две недеље се очекује потписивање уговора о зајму Газпрома Србијагасу за изградњу деонице тог гасовода кроз Србију.
         Кредит од око 270 милиона евра, намењен је за оснивачки удео Србијагаса у заједничком предузећу са Газпромом за изградњу деонице Јужног тока у Србији.
         Чим уговор буде потписан, истог тренутка ће новац бити пребачен Србијагасу који ће тај новац уложити у заједничко предузеће и после тога очекујемо да већ у јулу приступимо почетку радова, рекао је Сиромјатин новинарима у паузи конференције „Улога Србије на енергетском тржишту Балкана“ у Привредној комори Србије.
         Он је напоменуо да су активирани разговори о одобрењу кредита Газпрома Србијагасу, и нагласио да ће камата бити нижа од тржишне.
         „Мало је компанија које би дале зајам по камати од четири одсто“, рекао је Сиромјатин, који је похвалио сарадњу са Србијагасом на пројекту Јужни ток, поручивши да Газпром нема никаквих примедби на ту сарадњу.
         Јужни ток је, како је указао, један од највећих инфраструктурних пројеката у свету, који ће већ крајем 2015. године довести први гас до Бугарске, а 2018. године гасовод ће достићи пуни капацитет од 63 милијарде кубика годишње.
         Челник Газпрома је подсетио да је укупна дужина Јужног тока, који пресеца девет земаља, 2.350 километара и да ће гасовод имати пет деоница и осам компресорских станица.
         Јужни ток, како је истакао, има за циљ да диверсификује правце снабдевање Европе гасом додатним количинама гаса, смањи ризике транспорта тог енергента и подмири раст потражње за гасом.
         Одговарајући на питање да ли је украјинска криза утицала на реализацију Јужног тока, он је нагласио да се на том пројекту ради по динамичком плану и да је криза у Украјини само показала „да смо урадили праву ствар када смо почели реализацију Јужног тока“.
         Упитан да ли ЕУ може зауставити Јужни ток, Сиромјатин је истакао да би Европска комисија за то пре свега требало да достави своје примедбе на тај пројекат и образложење онога што им не одговара у вези Јужног тока.
         Подсетио је да се воде преговори са ЕУ у вези примене одредби Трећег енергетског пакета на Јужни ток, истакавши да се нада да ће се то питање позитивно решити.
         Коментаришући недавну најаву председника Русије Владимира Путина да је могућа ревизија пројекта Јужног тока, ако ЕУ и даље настави да врши притисак на земље учеснице у том пројекту, и да би том ревизијом, гасовод могао да обухвати само земље које нису чланице ЕУ, Сиромјатин је рекао да постоје различите варијанте маршуте гасовода и да се, у зависности од ситуације, маршута може да изменити.
         Када је реч о притиску ЕУ на Бугарску због Јужног тока и незадовољству Уније због мера које Бугарска предузима око Јужног тока, Сиромјатин је истакао да је заједничка руско-бугарска компанија, задужена за реализацију Јужног тока кроз ту земљу, основана и да функционише у складу са бугарским и европским законодавством и у складу са Међувладиним споразумом између Бугарске и Русије.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες