Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Δάνειο πήρε η Σερβία από τα Αραβικά Εμιράτα

Δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων, με ευνοϊκούς όρους, εξασφάλισε από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι η Σερβία, όπως ανακοίνωσε χθες ο σέρβος υπουργός Οικονομικών, Λαζάρ Κρστιτς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η εξέλιξη θα επιδράσει θετικά στους επενδυτές.
Ο προϋπολογισμός της Σερβίας για το 2014 προβλέπει ότι η χώρα θα λάβει δάνεια συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μέχρι στιγμής υπογράφηκε μία συμφωνία τον Μάρτιο, για την πρώτη δόση ύψους 1 δισ. δολ, που θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το σερβικό κοινοβούλιο.
«Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ευνοϊκούς όρους, χάρη στις καλές πολιτικές μας σχέσεις» ανέφερε ο κ. Κρστιτς από το βήμα της Βουλής, εξηγώντας την πρόταση για την επικύρωση της πρώτης δόσης της δανειακής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Βελιγραδίου-Άμπου Ντάμπι.
Εάν η Σερβία δεν εξασφάλιζε το δάνειο αυτό, θα έπρεπε να δανειστεί με τον τρόπο που γίνεται συνήθως, βγαίνοντας στη διεθνή τραπεζική αγορά. «Σε σύγκριση με το επιτόκιο αναφοράς, με το οποίο θα παίρναμε δάνεια αυτή τη στιγμή, το δάνειο αυτό βοήθησε να εξοικονομηθούν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό των τόκων, που θα αποπληρώναμε σε μία περίοδο 10 ετών» είπε.
Αναλύοντας, εξάλλου, την πρόταση κύρωσης μία δανειακής συμφωνίας, ύψους 97 εκατ. δολαρίων, μεταξύ της κυβέρνησης της Σερβίας και του Ταμείου Ανάπτυξης Άμπου Ντάμπι για έργα άρδευσης, ο κ. Κρστιτς σημείωσε ότι τα χρήματα θα κατανεμηθούν σε 14 διαφορετικά έργα. «Το δάνειο αυτό προβλέπεται στον προϋπολογισμό και πρόκειται να εκταμιευθεί κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια» εξήγησε.
Τέλος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι μία τρίτη διεθνής συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, για τη χορήγηση ενός πυραμιδοειδούς δανείου για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (APEX Loan, δηλαδή δανείου εκκινούντος από την Κεντρική Τράπεζα προς τις εμπορικές τράπεζες), είναι επίσης αρκετά ευνοϊκή και οι βουλευτές θα πρέπει να την επικυρώσουν τις επόμενες ημέρες.
Ο συνολικός όγκος των στοιχείων ενεργητικού ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και 120 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα στις εμπορικές τράπεζες αμέσως μετά την επικύρωση, σημείωσε ο κ.Κρστιτς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες