Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Novi Sad evropski lider u pušenju marihuane

Novi Sad se nalazi na spisku gradova u kojem se najviše konzumira kanabis u Evropi, saopštila je Evropska opservatorija za drogu i toksikomaniju.
dzokavac
"Geografski posmatrano, kanabis se najviše konzumira u holandskim gradovima, ali i u Parizu, Atini, Barseloni i u Novom Sadu", navodi se u godišnjem izveštaju o situaciji u Evropi, koji je predstavljen u Lisabonu.

Kokain se najviše koristi u zapadnoj Evropi - Amsterdamu, Antverpenu, Londonu i Cirihu. Amfetamini se više koriste na severu i severozapadu Evrope, ali se povećava konzumiranje druge sintetičke droge - ekstazija. Tokom 2013. godine registrovano je 80 novih sintetičkih ili psihoaktivnih supstanci u Evropskoj uniji, a do sada ima 350 vrsta takvih ilegalnih i opasnih proizvoda.

"Zabrinjavajuće je što je sve lakše doći do metamfetamina, koji se sada puši u Grčkoj i Turskoj", naveli su autori studije. Metamfetamin je sintetička droga koja brzo izaziva zavisnost. Prodaje se u obliku pilule, praška i kapsula.

U studiji se navodi da je prošle godine zabeležen manji broj smrtnih slučajeva od prekomerne doze heroina, ali se zato povećao broj smrtnih slučajeva od prekomerne doze psihoaktivnih droga. U izveštaju se upozorava i na sve veći uticaj interneta u prodaji opijata. "Tehnologija Darkneta (skrivenog interneta) postaje pristupačnija korisnicima interneta", navodi se u izveštaju i dodaje da je prošle godine bilo 650 sajtova koji su nudili "Legal Highs" nove droge u Evropi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....