Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Η πόλη Obrenovac σήμερα: Δεν μπορούμε να επαναφέρουμε τα πράγματα πίσω, όμως, μπορούμε να τα βελτιώσουμε

Uto, 05/27/2014 - 19:45 -- MRS
dΗ ζωή ξαναγυρίζει, σιγά-σιγά, στην πόλη Obrenovac, κοντά στο Βελιγράδι, που επλήγη περισσότερο από τις καταστρεπτικές πλημμύρες που έπληξαν πριν μερικές μέρες τη Σερβία. Κατά την παρούσα στιγμή, σ’αυτήν την πόλη εκτελούνται εντατικά έργα παραμερισμού των συνεπειών της καταστρεπτικής πλημμύρας. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά πως τα πράγματα δεν μπορούν να επανέλθουν πίσω όπως ήταν πριν, όμως, ελπίζουν ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και τα σπίτια τους να ανακαινιστούν. Όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών, καταστημάτων και εστιατορίων σ’αυτήν την πόλη, μαζί με άνδρες των ειδικών μονάδων διάσωσης, εκτελούν τα έργα ανακαίνισης. Γράφει ο δημοσιογράφος Vukomir Petrić.
Η πλημμύρα κατέστρεψε τα πάντα – τα έπιπλα, τις ηλεκτρικές συσκευές, τα λευκά είδη, τα τρόφιμα, και τώρα εφαρμόζεται στην πράξη η διαδικασία απολύμανσης των εγκαταστάσεων. Ο κτηνίατρος Dušan Liština προειδοποιεί ότι οι πολίτες δεν πρέπει να τρώνε τα τρόφιμα που έχουν προέλευση από τα κατοικίδια ζώα, και ότι όλα τα τρόφιμα, τα φρούτα και τα λαχανικά που ήταν σκεπασμένα με νερό της πλημμύρας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν και πρέπει να καταστραφούν. Σε πολλά σπίτια των πολιτών του Ομπρένοβατς έχουν μείνει μόνο τέσσερις γυμνοί τοίχοι, και αυτά που έμειναν πρέπει να πλυθούν, να καθαριστούν και να ανακαινιστούν.
Σε ορισμένες περιοχές της πόλης Ομπρένοβατς το νερό δεν έχει αποσυρθεί ακόμα, ενώ σε ορισμένες περιοχές που βρίσκονται στους τριγύρω λόφους η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. Όλοι οι πολίτες περιμένουν με ανυπομονησία να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους στο Ομπρένοβατς. Όλοι τους γνωρίζουν ότι για την ασφαλή επιστροφή τους στα σπίτια τους θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 ακόμα μέρες, παράλληλα με καταβολή μέγιστων δυνατών προσπσθειών όλων. Πολλοί από εκείνους που περιμένου να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους στο Ομπρένοβατς λένε πως οι ίδιοι σώθηκαν πολύ δύσκολα, ότι ήταν αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα γρήγορα, χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Μερικοί από τους πολίτες είπαν πως δεν ήταν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την πόλη Ομπρένοβατς, αλλά ότι πήγαν σε κάποια από τις πολυκατοικίες και εγκαταστάθηκαν σε φίλους ή σε συγγενείς τους, που ζουν σε κάποιον από τους ψηλούς ορόφους, ως τους οποίους δεν έφθασε το νερό της πλημμύρας. Αυτοί λένε πως λαμβάνουν τακτικά τρόφιμα, φάρμακα, πόσιμο νερό και ό,τι χρειάζονται.
Μεγάλος συνωστισμός υπάρχει μπροστά στο ξενοδοχείο της πόλης Ομπρένοβατς. Μπαινοβγαίνουν όλοι – εθελοντές, δμοσιογράφοι, αστυνομικοί, μέλη των αρμοδίων υπηρεσιών, και όλοι τους επιθυμούν να βοηθήσουν τα άτομα που εγκαταστάθηκαν στο ξενοδοχείο και που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μπροστά στην καταστρεπτική πλημμύρα. Αυτοί λένε πως κατά τις δύο πρώτες μέρες της πλημμύρας η κατάσταση ήταν δυσβάστακτη, ότι δεν είχαν πόσιμο νερό και ρεύμα στο ξενοδοχείο, αλλά ότι μετά από τις πρώτες αυτές μέρες η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη και τώρα είναι εντάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου