Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Zamena oštećenih novčanica u poplavi bez naknada

BEOGRAD - Imajući u vidu posledice poplava u Srbiji i očekivanu pojavu većeg broja novčanica gotovog novca (dinara) oštećenih u ovoj prirodnoj katastrofi, Narodna banka Srbije preporučila je bankama da pravnim i fizičkim licima sa ugroženog područja, ove novčanice zamenjuju bez naplate naknade u periodu do 31. avgusta 2014. godine.
dinar-st
U nameri da se, kroz stimulisanje banaka da zamenjuju oštećene novčanice, ugroženom stanovništvu koliko-toliko olakša izuzetno teška situacija, Narodna banka Srbije je obavestila banke da u istom periodu neće naplaćivati naknade bankama za uplatu ovih novčanica na svoje račune.
U slučajevima kada se na zamenu podnese najmanje 51 odsto ispravne novčanice, banke su dužne da podnosiocima ovih oštećenih novčanica odmah izvrše zamenu na blagajni.
U slučajevima kada se podnese na zamenu manje od 51 odsto ispravne novčanice i novčanica za koju postoji sumnja da je obojena upozoravajućom bojom, propisima kojima je regulisano poslovanje s gotovinom, utvrđena je obaveza banaka da prime ove novčanice od klijenata i da ih dostave u Narodnu banku Srbije na ekspertizu.
"Posle izvršene ekspertize, odnosno sprovedene procedure u saradnji sa MUP-om, banka će dobiti informaciju da li je zamena predmetnih novčanica moguća, nakon čega će eventualno isplatiti podoban novac podnosiocu", kaže se u saopštenju Narodne banke Srbije.
Prijava
Sve probleme u vezi sa zamenom oštećenih novčanica gotovog novca, pravna i fizička lica mogu prijaviti Narodnoj banci Srbije na telefon 0800-111-110 ili na elektronsku adresu informativni.centar@nbs.rs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μαρίγια Μιλόσεβιτς, κόρη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μίλησε σε μια μεγάλη συνέντευξη για τις λεπτομέρειες της τελευταίας συνομιλίας με τον πατέρα της

  Είπατε κάποτε, το 2001 για την ακρίβεια, ότι κάποιος έδινε πέντε εκατομμύρια δολάρια για να συλληφθεί και να εκδοθεί στη Χάγη ο πατέρας σα...