Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Beračima maline 200 evra dnevno

Branje malina u pojedinim zemljama u inostranstvu plaćeno je čak i do 13 puta više nego u Republici Srpskoj.
maline
Zbog toga se brojni stanovnici RS ne libe da pređu hiljade kilometara kako bi zaradili na sezonskim poslovima.
U Finskoj berač malina za kilogram ubranih plodova zaradi 7,8 konvertibilnih maraka (3,9 evra), a u Srpskoj za taj isti posao najviše 0,6 KM (0,3 evra).
Predsednik Udruženja malinara RS Ljubiša Alempić rekao je za Glas Srpske da za kilogram ubranih malina berač u RS dobije od 0,5 do 0,6 KM, dok dnevnica iznosi 30 maraka.
"Berač malina u Finskoj može da ubere 50 kilograma, što znači da za dan može zaraditi oko 400 maraka", rekao je Alempić i dodao da se ovim poslom bave uglavnom nezaposlene žene, kao i đaci koji nemaju nikakvih obaveza u vreme sezone branja malina.
Predsednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović istakao je da je velika razlika i u zaradi od branja jagoda, jer se za kilogram ubranih plodova u RS zaradi 0,3 KM, a u Finskoj oko 5,5 KM.
Dojčinović je naglasio da uskoro počinje branje breskve, kajsije i višnje, a kasnije jabuke i kruške. "Voćari za sve ove sezonske poslove obično izdvajaju 30 maraka dnevnice a, pored toga, radnicima je obezbeđen prevoz i hrana", kazao je Dojčinović

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...