Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Βούτσιτς: Η Σερβία είναι υπερήφανη για την ηρωική ιστορία της

Sub, 06/14/2014 - 15:25 -- MRS
Η Σερβία και η Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας φέτος θα γιορτάσουν μαζί τη Μέρα του Αγίου Βίτου – 28η Ιουνίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία είναι υπερήφανη για την ηρωική ιστορία και την παράδοση της. Γράφει η Σλάτζανα Πάβιτς.
vΟ Βούτσιτς ανέφερε πολλούς λόγους για να τη Σερβία και τη Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας ναγιορτάσουν μαζί τη μέρα του Αγίου Βίτου. Για τη Σερβία ένας λόγος είναι που Βίντοβνταν είναι μια μεγάλη σερβική γιορτή, και ο άλλος - το άνοιγμα του Andrićgrad στο Visegrad. Για τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, με τους δύο αυτούς λόγους, είναι και η δολοφονία στο Σεράγεβο που διέπραξε ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ», είπε ο Βούτσιτς. Σύμφωνα με τα λόγια του, στα εγκαίνια του Andrićgrad στο Βίσεγκραντ θα παραβρεθούν κορυφαία στελέχη της Σερβίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επίσημη τελετή της γιορτής των εκατό χρωνών από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Σερβία να ξεκινήσει στις 28 Ιουλίου, την ημέρα που η Αυστρία-Ουγγαρία επιτέθηκε στη Σερβία.
Απαντώντας στο ερώτημα του αν θα πάει στο Σεράγεβο στη γιορτή της επετείου εκατό χρονών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Vucic είπε ότι στις 28 Ιουνίου θα είναι στο Βελιγράδι και το Βίζεγκραντ, γιατί είναι καθήκον του να είναι με τον λαό του για τη μεγαλύτερη εθνική εορτή.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι στις 28 Ιουνίου, εκτός από τα εγκαίνια του Andrićgrada στο Βίσεγκραντ, στη σε αυτή τη χώρα θα επισημανθεί και η δολοφονία του Σεράγεβο, μέρα την οποία ο Γκαβρίλο Πρίνσιπ πυροβόλησε τον αυστριακό αρχιδούκα Franz Ferninand.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το εν λόγω γεγονός, και την ίδια μέρα στο Σεράγεβο, προσπαθούν να οργανώσουν κάποια προγράμματα που έχουν διαφορετικά πολιτικά μηνύματα,- ανέφερε ο Ντόντικ, σημειώνοντας ότι μιλάει για τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη ως μια χώρα όπου υπάρχουν διαιρέσεις που μπορεί να δει κανείς σε κάθε στροφή και να αγνοεί την πραγματικότητα.
Ο διάσημος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα υπενθύμισε ότι οι Σέρβοι το 1912 είχαν το κράτος τους, το σύνταγμα και τον πρωθυπουργό, και ότι η Βοσνία/Ερζεγκοβίνη κατά τη στιγμή της δολοφονίας του αρχιδούκα της Αυστρο-ουγγρικής Franz Ferdinand ήταν η τελευταία αποικία. Ο ίδιος η εν λόγω δολοφονία χαρακτήρισε ως η αρχή της απελευθέρωσης από τη δουλεία και τη δουλοπαροικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου