Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Τρεις ημέρες προθεσμία δίνουν οι Ευρωπαίοι στη Ρωσία........χαχαχαχαχα

Τρεις ημέρες προθεσμία δίνουν οι Ευρωπαίοι στη Ρωσία

Τρεις ημέρες προθεσμία δίνουν οι Ευρωπαίοι στη Ρωσία

June 27, 2014 9:09 am Category: Κοσμος, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ Leave a comment
Οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, έδωσαν προθεσμία τριών ημέρων στη Ρωσία για να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο να μειωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποιώντας την σε αντίθετη περίπτωση με νέες κυρώσεις.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αποφάσισε να παρατείνει για 72 ώρες την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές των ανατολικών περιφερειών που πρόκειται να εκπνεύσει σήμερα στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Ο Ποροσένκο δεν επιβεβαίωσε ρητά αυτή την πληροφορία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του των 28 χωρών της ΕΕ. “Εγώ θα πάρω την απόφαση. Πρέπει να συμβουλευτώ το Συμβούλιο Άμυνας, όμως το όριο είναι στις 22:00, συνεπώς η απόφαση πρέπει να ληφθεί σήμερα”.
Η ΕΕ θέτει τέσσερις όρους που πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, μεταξύ των οποίων “η έναρξη διαπραγματεύσεων ουσίας για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του (ουκρανού) προέδρου Ποροσένκο”, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου.
Η ΕΕ ζητεί εξάλλου να υπάρξει συμφωνία για “ένα μηχανισμό επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός, ο οποίος να επιβλέπεται από τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη)”, για την “επιστροφή στην ουκρανική εξουσία τριών σημείων διέλευσης των συνόρων” με τη Ρωσία και για “την απελευθέρωση των ομήρων, περιλαμβανομένων όλων των παρατηρητών του ΟΑΣΕ”.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “θα εξετάσει την κατάσταση” στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας και “θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα” εφόσον χρειασθεί, διευκρινίζεται στο κείμενο. Επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμο “να συγκληθεί ανά πάσα στιγμή” για να θέσει σε εφαρμογή νέες κυρώσεις.
Από διπλωματική πηγή διευκρινίσθηκε ότι η προθεσμία των 72 ωρών η οποία προτείνεται από τον πρόεδρο Ποροσένκο πρόκειται να επιτρέψει να υπάρξουν ορισμένες “προϋποθέσεις”, όπως “η απελευθέρωση των ομήρων” και ο έλεγχος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων ώστε να “αποκλεισθούν οι μεταφορές όπλων και οι διεισδύσεις”.
Συμφωνήθηκε επίσης ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ να έχουν μια νέα επαφή με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου για να εξετάσουν μαζί την κατάσταση, διευκρινίσθηκε από διπλωματική πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες