Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Χρήστος Ρήγας: Οι πλημμύρες ήταν χειρότερες από τους βομβαρδισμούς

  • 0
     
    Share
IMG053Ονομάζομαι Χρήστος Ρήγας και είμαι διαχειριστής του ελληνοσερβικού blog  ''pravoslavnabraca.blogspot.gr'' ----σύμβουλος ασφάλειας------- και συντονιστής για την Ελλάδα του Συλλόγου Ελλήνων στη Σερβία ”ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ”. Είμαι παντρεμένος με Σέρβα από το Νόβι Σαντ, έχουμε ένα παιδάκι μόλις 2 μηνών και πηγαινοερχόμαστε Αθήνα-Νόβι Σαντ.
Από τον Οκτώβριο του 2003 που πήγα για πρώτη φορά επάνω στη Σερβία, μου άρεσε πάρα πολύ, έκανα πολλούς φίλους και δραστηριοποιήθηκα αμέσως για να αναπτυχθεί αμέσως η ελληνοσερβική φιλία. Τώρα έχω ξεκινήσει προσπάθειες μαζί με φίλους-αδερφούς Σέρβους που ζουν στην Ελλάδα να φτιάξουμε έναν Σύλλογο εδώ που θα φέρει πιο κοντά τους Σέρβους της διασποράς με πολλές εκδηλώσεις αλλά και κοινωνικό έργο.
-Πώς αντέδρασαν οι Έλληνες του κύκλου σου όταν έμαθαν τι συνέβη στη Σερβία;
Με έπαιρναν όλοι τηλέφωνο και μου έστελναν email διότι γνωρίζουν ότι η γυναίκα μου και το παιδί μου είναι στη Σερβία. Πάρα πολλοί προσφέρθηκαν για εθελοντική- ανθρωπιστική βοήθεια στη Σερβία και άλλοι ρωτούσαν να μάθουν το λογαριασμό τραπέζης για να στείλουν λεφτά στις πληγείσες περιοχές.
IMG054
- Tί επιπτώσεις πιστεύεις ότι θα έχουν οι πλημμύρες σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο για τη χώρα;
Καταστροφικές. Η γεωργία και η κτηνοτροφία, που επλήγησαν πάρα πολύ, θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να αναπτυχθούν και πάλι. Και πάλι αυτό δε θα συμβεί σε όλους τους τομείς. Η οικονομία, ήταν που ήταν χάλια, δόθηκα και το τελειωτικό χτύπημα. Θα κάνει πολλά χρόνια να συνέλθει η χώρα της Σερβίας. Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα γι αυτόν τον δοκιμασμένο λαό.
- Ποια πιστεύεις ότι είναι η πιο σημαντική βοήθεια που μπορεί κάποιος να προσφέρει αυτή τη στιγμή;
Να φιλοξενήσει κόσμο από τις πληγείσες περιοχές. Μικρά παιδιά που έχουν ανάγκη από διακοπές. Όπως τότε στους βομβαρδισμούς.
- Πώς έχουν επηρεάσει οι πλημμύρες τις σχέσεις των γειτονικών λαών (Σερβίας, Βοσνίας, Κροατίας);
Όλοι έγιναν ένα. Ξεχάσανε κόντρες και προβλήματα του παρελθόντος και έπεσαν στα νερά για να σώσουν κόσμο. Στην καταστροφή ακόμα και η βοήθεια του παλιού εχθρού φαντάζει σωτήρια λύση.
- Πώς νιώθεις βλέποντας αυτή την τεράστια φυσική καταστροφή, όντας πολύ μακριά για να βοηθήσεις;
Αν και Έλληνας νιώθω πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος για όλο αυτό που συμβαίνει. Ούτε οι βομβαρδισμοί δεν είχαν τέτοιο αποτέλεσμα. Δεν έχει προηγούμενο.
- Έχεις φίλους  στις περιοχές που έπληξαν οι πλημμύρες; και αν ναι, σε τι κατάσταση βρίσκονται τα πράγματα;
Ναι φυσικά. Φίλους που έχασαν τα πάντα σε ένα βράδυ.
Και να συμπληρώσω κάτι τελευταίο. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά εμείς οι Έλληνες, ας φιλοξενήσουμε αυτό το καλοκαίρι παιδάκια από επάνω. Ας τους δώσουμε έστω και λίγη χαρά. Το αξίζουν.
Και να ευχαριστήσω πραγματικά ΟΛΟΥΣ αυτούς που βοήθησαν και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για Βοήθεια στο δοκιμασμένο λαό της Σερβίας
Οι φωτογραφίες είναι από την πρόσφατη επίσκεψη μας στη πρεσβεία της Σερβίας εδώ στην Αθήνα οπού και παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια και συμμετείχαμε στην κουβέντα-ενημέρωση για το πώς έχει η κατάσταση επάνω και με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε
- See more at: http://multikulti.gr/balkan-floods-2/#sthash.EaMbT5bD.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες