Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Evo kako da za 3 meseca zaradite 5.000 evra

BEOGRAD - Branje jagoda u Finskoj, rad u polju špargli u Velikoj Britaniji, posao na brodu, konobarisanje u Crnoj Gori, vožnja rikši u Majamiju, rad sa morskim plodovima na Aljasci, ili na nekoj udaljenoj naftnoj bušotini, samo su neki od sezonskih poslova u inostranstvu za koje se mladi sve češće opredeljuju.
novac-evro-11
"Za branje jagoda u Finskoj prijavila sam se nekoliko meseci pre sezone kako bih imala vremena da dobijem boravišnu dozvolu. Javila sam se preko oglasa koji su dali vlasnici jedne plantaže. Za svaki ubran kilogram dobijala sam nešto manje od tri evra, pa sam za tri meseca kući otišla sa oko 5.000 evra", kaže Marija Katić (30).
Načini na koje se ljudi zapošljavaju u inostranstvu su različiti - jedni idu preko agencija za zapošljavanje, drugi preko studentskih udruženja, treći se direktno javljaju na inostrane oglase, a mnogi putuju na crno, pa, kako kažu, šta im bog da.
Petar Dragičević, direktor agencije za zapošljavanje “Agava“, objašnjava za “24 sata” da najveća potražnja tokom leta vlada za poslovima konobara, kuvara i sobarica.
"Sezonski radnici najlakše mogu da otputuju u Crnu Goru, gde za mesec dana mogu da zarade oko 500 evra, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Poželjno je da govore ruski, nemački ili italijanski, a engleski se podrazumeva. Kuvari mogu da zarade i 800 evra", objašnjava on.
Agenciji se za posredovanje plaća oko 1.000 evra, a prosečna mesečna zarada je oko 1.300, dok je na Aljasci moguće zaraditi i 10.000 evra. 
Poslovi u SAD:
Spremačica u hotelu 7 dolara na sat
Konobar 8 dolara na sat
Čuvar na plaži 9 dolara na sat
Pomoćnik u kuhinji 7 dolara na sat
Selidbe 13 dolara na sat
Čuvanje dece do 150 dolara
Poslovi u EU:
Branje jagoda u Finskoj 2,8 evra po kilogramu
Branje malina u Finskoj 4 evra po kilogramu
Konobari u Crnoj Gori 500 evra mesečno
Kuvari u Crnoj Gori oko 800 evra mesečno
Čuvanje dece Austrija, Nemačka do 200 evra nedeljno

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες