Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Kirjaki Panajotidi iz Hania na Kritu već 18 godina pomaže srpskom narodu

I pored velikog mraza u Grčkoj, gospođa Kirjaki Panajotidi, humanista iz Atine, ovih dana pakuje odeću, hranu, nameštaj i lekove u pet velikih kamiona. Poseban poklon je autobus pun igračaka i slatkiša sa decu. Njen plan je da za Božić uđe u Srbiju i kao Božić Bata podeli svojim prijateljima u pet srpskih opština ovu humanitarnu pomoć.
Ovu lepu vest nam je javila Mima Lojpur, potpredsednica Udruženja Srba u Atini, koja pomaže gospođi Panajotidi da prikupi što više odeće i hrane i da se što bolje pripremi za duh i naporan put.
- Nije ovo prvi put da gospođa Kirjaki Panajotidi pomaže našem narodu, ali svako njeno humanitarno putovanje nosi poneku neizvesnost. Ovog puta problem je u tome, kojim srpskim opštinama će ova pomoć biti upućena. Nadam se da ćemo uz pomoć Ministarstva za dijsaporu taj problem brzo rešiti – kaže Mima Lojpur, koja svakodnevno iz Atine poziva Beograd da bi dogovorila prijem i raspodelu humanitarne pomoći.
Ova Grkinja sa Krita već 18 godina pomaže srpskom narodu. Kako nam je rekla sve je počelo onog trenutka kada je upoznala Njegovu svetost patrijarha srpskog gospodina Pavla.
- Od kada sam upoznala patrijarha Pavla u Grčkoj, kada sam shvatila koliko je kao poglavar Srpske pravoslavne crkve skroman u željama i snažan u veri, postala sam njegov veliki poštovalac i obožavalac. Godinu dana kasnije za Božić sam dovozila pet šlepera pomoći u Srbiju, jer želim da to moj poklon srpskom narodu – kaže gospođa Panajotidi.
Puno ime i prezime ove Grkinje sa Krita je Kirjaki Tzerani-Panajotidi. Njeno ime na srpskom je Nedeljka, jer je rođena neradnog dana posle Drugog svetskog rata u mestu Hania. Danas Kirjaki Panajotidi ima muža, dva sina i unuka, koji je podržavaju u njenim humanitarnim aktivnostima.Prvu humanitarnu pomoć poslala je 1992. godine Srbima u Bosni. Tada je čak dva puta mesečno iz Atine na Pale odlazio konvoj šlepera, koji su bili puni hrane, odeće i lekova.
- I tada su bile jake zime kao danas, ali gospođi Kirjaki Panajotidi nije bilo teško da usred ratnih dejstava i na minus 30 stepeni pomaže naš narod. Posle rata nastavila je svoje humanitarno delo, tako da je u Srbiju dopremila preko 10.000 tona materijalne pomoći – otkriva nam Mima Lojpur iz Atine.
I podseća nas da je Kirjaki Panajotidi prošle godine sa pet inkubatora vrednih 400.000 evra opremila Pedijatrijsku kliniku u Nišu. Gradu na Nišavi je poklonila i specijalna vozila za prevoz 5.000 invalida. Dostavila je hranu narodnoj kuhinji u Novom Sadu, pomogla je izgradnju crkve Proroka Ilije u Novom Selu kod Niša, u Dobrinji je pomogla decu izbeglu sa Kosmeta. Grad Niš je zato gospođu Kirjaki Panajotidi proglasio za svog počasnog građanina.
- Znam da me sprski narod voli i da me političari poštuju. Uostalom, ja sam dobra prijateljica sa mnogim vašim političarima, ali mi ni to ne pomaže da skratim duge i mukotrpne činovničke procedure sa ulaskom mojih kamiona u Srbiju i podelom humanitarne pomoći – žali se gospođa Panajotidi, koju ljuti i saznanje da su pojedini tovari njene pomoći završili na buvljim pijacama.
U međuvremenu, Kirjaki Panajotidi je donela pomoć Žitišću i Međi, ali i Kragujevcu. U gradu na Lepenici gospođa Panajotidi je postala član „Škole mira“ iz Kragujevca i vlasnik „pasoša mira“, koji je dobila sa Bobom Geldofom, nobelovcem Džudi Vilijams i drugim priznatim javnim ličnostima.
- Gospođa Kirjaki Panajotidi je žena div. Preživela je srpske zime, ratnu paljbu u bosanskom ratištu, ali je strašno ljuti nemarnost srpske carine.
Kao vrlo cenjena osoba u Atini izdejstvovala je donacije grčke elektrodistribucije DEI i telefonije OTE, kao i od mnogih drugih privatnih i državnih firmi. Njena upornost i želja da pomogne Srbima su neviđeno jaki. Zato se sada pažljivo pripremamo da pet šlepera sa darovima srpskom narodu za Božić stignu bez problema – poručila nam je Mima Lojpur, potpredsednica Udruženja Srba.
A tokom proleća 2010. godine Kirjaki Panajoditi planira da u Novo Selo, na osvećenje hrama svetog Ilije dovede 200 Grka da se sprijatelja sa Srbima.

SRPSKA POSESTRIMA
Gospođa Panajotidi je, kako kaže, bila prijateljica sa patrijarhom Pavlom i premijerom Zoranom Đinđićem. Jako dobro poznaje dr Radovana Karadžića, dr Vojislava Koštunicu i predsednika Borisa Tadića. A posestima je Zorana Živkovića.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....