Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Oprez! Sve više falsifikata evra u Crnoj Gori

PODGORICA - U Crnoj Gori je od početka ove godine do danas registrovano 145 falsifikovanih novčanica evra, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz crnogorske Centralne banke uz apelo građanima da budu oprezni i da proveravaju karakteristike zaštite novčanica.
evro-34
Direktor Trezora Centralne banke Crne Gore, Todor Cicmil, izjavio je za Pobjedu da je u ovoj godini u toj banci obrađeno 76 komada falsifikata apoena od pet evra, tri od 10 evra, 14 komada od 20 evra, 15 komada od 50 evra, 17 komada od 100 evra, 19 komada od 200 evra i jedna novčanica od 500 evra.
"U ovoj godini u Centralnoj banci obradjeno je i 53 komada kovanica, i to 47 novčića od dva evra, četiri od jednog evra, dva od 0,50 evra", rekao je on, dodajući da turistička sezona tek počinje, i da se u tom periodu, kada je priliv novca na najvišem nivou, javlja i najveći broj falsifikata otkrivenih u platnom prometu.
Za razliku od zemalja EU, gde su najčešći falsifikati apoena od 20 i 50 evra, u Crnoj Gori je situacija drugačija.
"Količina i apoenska struktura falsifikata evra u Crnoj Gori varira. Od perioda kada je najčešći falsifikat bio apoen od 200 evra, dva evra, 100 evra, u poslednjem periodu najveći porast beleži falsifikat apoena od pet evra (loše izrade)", istakao je Cicmil

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου