Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Organskom hranom do 5.000 evra po hektaru godišnje

BEOGRAD - Dobijanje sertifikata za početak organske proizvodnje košta od 500 do 1.000 evra po hektaru, ali stručnjaci kažu da se na duži vremenski period ovakva proizvodnja isplati. 
agrar-organski2
Najmanje još toliko je potrebno za seme, a kada se dodaju i ostali troškovi, proizvodnja po hektaru staje oko 5.000 evra.
Toliko je međutim moguće zaraditi već za godinu dana ukoliko su u pitanju jednogodišnje kulture poput paprike, paradajza, jagode, kupusa...
U Udruženju za razvoj organske proizvodnje “Serbija organika” nedeljno stigne bar tri zahteva za organskim voćem, žitaricama i mesom iz Srbije, najčešće iz Nemačke, Italije, Holandije i Francuske. Traži se sve što je organsko, ali je problem što proizvođača nema - u Srbiji je svega jedan odsto hrane proizvedeno kao organska.
"Stranci nam traže i deset puta više nego što bi domaće firme mogle da isporuče organske hrane, ali nema ih dovoljno, iako su cene u odnosu na konvencionalnu proizvodnju 100 do 300 odsto više. Najtraženija su soja i pšenica, sir i meso svih vrsta, te bobičasto voće, lekovito i začinsko bilje", kaže za “24 sata” Ivana Simić, generalni sekretar “Serbija organike”.
Naša sagovornica objašnjava da je organska proizvodnja zahtevna. Proizvođači moraju imati dokumentaciju o svemu što se koristi u proizvodnji. Godišnja sertifikacija košta u proseku 400 evra.
Problem je naći zdravu zemlju punu humusa koja nije tretirana pesticidima najmanje pet godina. Uslov za organsku proizvodnju voća i povrća je i da seme bude potpuno zdravo, da đubrivo i pesticidi budu prirodni, a voda prve kategorije. 
Zoran Petrov, vlasnik biodinamičkog imanja kod Vršca, koji ima 52 grla, kaže da su subvencije dobre, ali da proizvođači organskog mesa imaju probleme. “Mnogi nemaju organsku hranu, a kod krava je i reprodukcija spora i traje do dve godine. Za to vreme vam troškovi idu, a nemate prihod”, kaže Petrov za “24 sata”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...