Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Republika Srpska: Malverzacije oko humanitarne pomoći

rs pomoc_620x0
DOK su se građani širom Republike Srpske borili za goli život i spasavali imovinu i stoku iz nabujalih reka, bilo je, nažalost, i onih koji su ovaj trenutak iskoristili da kradu – i to upravo iz humantirane pomoći, koja se sa svih strana slivala u opustošenu Srpsku.
Priča sa terena oko malverzacija je mnogo. Neki su se lažno predstavljali i uzimali novac od građana, pod izgovorom da je to pomoć za ugrožene. Tone humanitarne pomoći naprosto su nestale, ili se delila po partijskoj liniji u najugroženijim gradovima. Mnogo je pritužbi i na sadržaj paketa koji su se delili kao pomoć. Šuška se i da se u njih nije stavljala sva prikupljena pomoć, da su bili mnogo „lakši“!
Ipak, konačnu reč o mogućim malverzacijama daće MUP RS, koji proverava sve iinformacije sa terena i na njih, ukoliko ima indicija za krivična dela, reaguje.
Tako je u Doboju MUP RS otkrio da je šleper humanitarne pomoći, koji je stigao iz Norveške, otišao bez znanja Crvenog krsta Doboj u Osječane. Posle istrage, šleper je vraćen u Doboj, ali je otkriveno da nedostaje deo pomoći.
U Ugljeviku je otkriven prevarant D. B. koji se lažno predstavljao kao radnik Doma zdravlja Ugljevik i navodno prikupljao novac za decu, ugroženu poplavama. D. B. je uhapšen zbog krivičnog dela prevare.
U Trebinju je policija otkrila da u naselju Hrupjela dve nepoznate osobe idu od vrata do vrata i traže novčanu pomoć za stanovništvo sa područja zahvaćenim poplavama. Odmah po prijavi, policija ih je zatekla u prosjačenju. Identifikovani su, a reč je o muškaracusa inicijalima D. J. i ženi sa inicijalima M. D., oboma iz Šapca

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....