Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Έληξαν οι έρευνες για τη θέση των παιδιών και των γυναικών στη Σερβία

Čet, 07/03/2014 - 17:41 -- MRS
po
«Το 81 τοις εκατό των παιδιών της Σερβίας λαμβάνει, ως το 3ο έτος ηλικίας, τον εμβολιασμό σε βάρος των ασθενειών των παιδιών, όμως, στους οικισμούς στους οποίους ζουν Ρομά, μόνο 44 τοις εκατό των παιδιών παίρνουν αυτούς τους εμβολιασμούς»,- αναφέρεται στο κείμενο της έρευνας που έκαναν παράγοντες του Γραφείου της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στη Σερβία και του Ιδρύματος στατιστικών Σερβίας για περίοσο από την 1η Φεβρουαρίου ως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους.
Ο προϊστάμενος του Γραφείου της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στη Σερβία, κ. Mišel Sen-Lot, δήλωσε ότι η ίδια έρευνα έδειξε ότι η θέση των γυναικών και των παιδιών στη Σερβία φέτος δεν έχει αλλάξει σημαντικά συγκριτικά με το έτος 2010. «Για φέτος προβλέπεται να εντατικοποιηθούν τα μέτρα που σαν σκοπό έχουν τη βελτίωση της θέσης των πιο απειλούμενων στρωμάτων του πληθυσμού και των απειλούμενων παιδιών, για να μειωθεί, έτσι, ι ανισότητα που υπάρχει»,- λέει ο ίδιος.
Ο κ. Dragan Vukmirović, διευθυντής του Ιδρύματος στατιστικών Σερβίας, λέει ότι φέτος, τη χρονική περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου ως τις 30 Απριλίου, έγιναν δύο έρευνες, ότι η πρώτη κάλυψε 7.351 νοικοκυριά του γενικού πληθυσμού και η δεύτερη κάλυψε 1.976 νοικοκυριά στους οικισμούς των Ρομά. Ο ίδιος ανέφερε ότι στη Σερβία είναι αισθητό χαμηλό ποσοστό γεννητικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι πέφτει συνεχώς ο αριθμός των κατοίκων της Σερβίας, επειδή την περίοδο που μεσολάβησε ανάμεσα σε δύο απογραφές πληθυσμού στη χώρα, ο συνολικός αριθμός πληθυσμού μειώθηκε κατά 300 χιλιάδες.
«Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως τα νοικοκυριά που έχουν παιδιά είναι τα πιο απειλούμενα, και ιδίως εκείνα που έχουν περισσότερα παιδιά»,- δήλωσε ο κ. Vukmirović, και καταλήγει ότι στον τομέα της υγείας και της διατροφής των παιδιών δεν υπάρχει καμία αξιόλογη βελτίωση, και ότι οι διαφορές ανάμεσα στα μέλη του γενικού πληθυσμού και του πληθυσμού που διαμένει στους οικισμούς των Ρομά παραμένουν και περαιτέρω να είναι μεγάλες. «Ο αριθμός παιδιών από φτωχότερες οικογένειες, που διαμένουν στα ιδρύματα προσχολικ΄γης εκπαίδευσης και στους παιδικούς σταθμούς είναι όλο και χαμηλότερος από χρόνο σε χρόνο. «Επίσης, όσον αφορά την υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών στα σχολεία, το 97 τοις εκατό των παιδιών από τον γενικό πληθυσμό της Σερβίας εγγράφονται στην 1η τάξη δημοτικού, ενώ το ποσοστό των παιδιών από τους οικισμούς των Ρομά είναι πολύ χαμηλότερο»,- λένε οι έρευνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες