Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Στο Κόσοβο ο επικεφαλής της ομάδας ερευνών για το εμπόριο οργάνων

Με την πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, συναντήθηκε σήμερα στην Πρίστινα ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας που ερευνά τους ισχυρισμούς για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, Κλιντ Ουίλιαμσον.
 
Στη συνέχεια της επίσκεψής του στο Κόσοβο ο Αμερικανός εισαγγελέας θα έχει συνομιλίες με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό το αντικείμενο των συνομιλιών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εξπρές» της Πρίστινας.
 
Ο επικεφαλής της αποστολής για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (Eulex) Μπέρναρντ Μπόρχαρντ επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ουίλιαμσον συναντήθηκε με την κ. Γιαχγιάγκα και ότι απέσπασε την απόλυτη στήριξη των θεσμών του Κοσόβου στο έργο που έχει αναλάβει.
 
Απαντώντας σε ερώτηση πότε ο κ. Ουίλιαμσον θα ανακοινώσει τα πορίσματα της τριετούς έρευνας της ομάδας του, ο κ. Μπόρχαρντ δήλωσε «πολύ γρήγορα».
 
Ωστόσο δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόχα Ντιτόρε» αναφέρει ότι αξιωματούχοι της Πρίστινας υπογραμμίζουν ότι η σημερινή άφιξη του επικεφαλής της ομάδας ερευνών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο είναι επίσκεψη ρουτίνας.
 
Η επίσκεψη του κ. Ουίλιαμσον πραγματοποιείται τη χρονική στιγμή που θα πρέπει να ολοκληρώσει την πολυετή έρευνα και να ανακοινώσει αν θα την κλείσει λόγω έλλειψης στοιχείων ή αν έχει επαρκείς αποδείξεις για την απαγγελία κατηγοριών.
 
Η ειδική ομάδα ερευνών με επικεφαλής τον Αμερικανό εισαγγελέα και με έδρα τις Βρυξέλλες ανέλαβε το 2011 το έργο της διερεύνησης των ισχυρισμών του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για εμπόριο οργάνων Σέρβων και μη Αλβανών απαχθέντων στο Κόσοβο την περίοδο των συγκρούσεων.
 
Η συγκρότηση της ειδικής ομάδας ερευνών (SITF) αποφασίστηκε από την Eulex με την πλήρη στήριξη και των 27 κρατών - μελών της ΕΕ και με στόχο την πλήρη διαλεύκανση των ισχυρισμών του Ελβετού γερουσιαστή, ο οποίος συσχετίζει το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων με τον πρώην «Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....