Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Нови Сад у Улму представља тродимензионалну Ајнштајнову лулу

Нови Сад – Новосађани у Улм носе тродимензионални модел луле најпознатијег новосадског зета Алберта Ајнштајна, који је рођен у том немачком граду, најавио је за „Политику” директор Културног центра Новог Сада Андреј Фајгељ.
Наиме, на 9. међународном дунавском фестивалу у Улму, који ће бити одржан од 4. до 9. јула, град побратим Нови Сад ће први пут имати сопствени павиљон од 180 квадрата, у коме ће представити своје културне потенцијале. То је посебно значајно јер се представљамо као кандидат за европску престоницу културе 2021. године, каже Фајгељ и истиче да за то имамо велике потенцијале:
– Намеравамо да ослободимо ту потенцијалну енергију града и свету је представимо у најбољем светлу. У сопственом павиљону који Нови Сад први пут има од 1998. године од кад фестивал постоји, организоваћемо изложбе, пројекције филмова, експонате, дечји кутак…–  наглашава Фајгељ који је и председник организационог одбора за кандидатуру града за европску престоницу културе.
Осим представљања најзначајнијих институција културе, попут Матице српске, међу бројним културним садржајима акценат ће бити стављен на два. Посетиоци дунавског фестивала имаће прилику да сазнају о животу националних заједница у Новом Саду, али и значајним фестивалима по којима је одавно познат у свету.
Подсећамо, Егзит је по броју посетилаца и званично проглашен најбољим европским фестивалом. И док се Новосађани припремају да у Улму оставе што бољи утисак, градске власти код куће предлажу да реновирани објекат познатији као Стара стрељана постане саборно место свих институција културе у граду. Ово реномирано здање чије је реновирање град коштало 55 милиона динара већ две године „зврји празно”.
– Захвалан сам и господину Вањи Вученовићу, члану Градског већа за културу, што је покренуо питање намене стрељане са мртве тачке, и задовољан сам решењем које је предложио, а то је да једна од намена буде и рад на пријави за европску престоницу културе – наглашава Фајгељ.
Последњих месеци шири се списак оних који у међународној заједници подржавају кандидатуру Новог Сада. Пре две недеље, градоначелника Милоша Вучевића је подржао његов колега Клаус Лугер, градоначелник аустријског града Линца, који је био носилац те престижне титуле.
А. Комненовић
објављено: 03/07/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου