Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Η μη υλική πολιτιστική κληρονομιά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο είναι, μεν, πλούσια, όμως, απειλείται σοβαρά

Čet, 07/24/2014 - 17:48 -- MRS
kΗ σερβική πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά στο Κοσσυφοπέδιο καταστρέφεται ήδη επί πολλά χρόνια, και οι εκεί Αλβανοί την χαρακτηρίζουν δική τους και την αρπάζουν για τον εαυτό τους. Όλα αυτά γίνονται με εσκεμμένο τρόπο, σχεδιασμένα και συστηματικά, και παρά τη φυσική εξόντωση της πολιτιστικής και της πνευματικής κληρονομιάς των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, καταστρέφεται και η εκεί μη υλική κληρονομιά τους, επειδή κατά τον τρόπο αυτό καταστρέφεται και ένα μεγάλο μέρος του σερβικού όντος στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.
Με σκοπό να σταματήσει αυτή η καταστροφή, πρόσφατα τέθηκε σε κίνηση το πρόγραμμα διαφύλαξης και καταγραφής της μη υλικής κληρονομιάς των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο υποστηρίζει χρηματικά το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Όταν λέμε μη υλικός πολιτισμός εννοούμε τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, τη λαογραφία, τα ρητά και τα γνωμικά, καθώς και όλη την πνευματική δημιουργικότητα ενός λαού, χωρίς την οποία αυτός ο λαός δεν μπορεί να διατηρηθεί. Όλα αυτά μαζί αποτελούν το ον ενός λαού και τη δύναμή του, την ύπαρξή του ανά τους αιώνες. Η μη υλική κληρονομιά δημιουργείται επί αιώνες, μαρτυρεί για την ύπαρξη και τη διάρκεια ενός λαού σε έναν ορισμένο γεωγραφικό τόπο, και μεταφέρεται με προφορικό τρόπο, από γενιά σε γενιά.
Άλλωστε, ο σερβικός λαός του Κοσσυφοπεδίου είναι πασίγνωστος για την πλούσια μη υλική κληρονομιά του, η οποία, όμως, απειλείται σοβαρά εδώ και 15 χρόνια. Αυτή η κληρονομιά διατρέχει κίνδυνο να κοπεί, να αφανιστεί εντελώς μπροστά στις επιθέσεις των εκεί Αλβανών. Ακριβώς για αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το πρόγραμμα του μη κυβερνητικού οργανισμού με τίτλο «Κέντρο υπέρ της ειρήνης και της ανεκτικότητας» και των παραγόντων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει σαν σκοπό την καταγραφή του σερβικού μη υλικού πολιτισμού στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου.
Τέλος, ο κ. Nenad Maksimović, πρόεδρος του ίδιου Κέντρου, λέει ότι προς τον σκοπό αυτό προβλέπεται διεξαγωγή μιας ολόκληρης σειράς συναντήσεων με εκπροσώπους των θεσμών πολιτισμού και με ανθρώπους απ’πλα τα σερβικά περιβάλλοντα στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι έχουν γνώσεις σχετικά με τον εκεί μη υλικό σερβικό πολιτισμό. Επίσης, ο κ. Maksimović λέει πως ο ίδιος έχει συναντήσει ως τώρα πολλά άτομα που μπορούν να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του στόχου διαφύλαξης της μη υλικής κληρονομιάς των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, και που γνωρίζουν ένα μεγάλο μέρος αυτής της κληρονομιάς, την οποία είχαν μάθει από τους προγόνους τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...