Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Niko od 298 putnika nije preživeo, 154 Holanđanina

Niko od 298 putnika i članova posade malezijskog putničkog avion koji se srušio na istoku Ukrajine, nije preživeo nesreću, a svet je u šoku zbog tragedije.

U avionu „Malezija erlajnsa“ koji je pao nad istočnom Ukrajinom, oko 60 kilometara od granice sa Rusijom, nalazilo se ukupno 298 ljudi, od kojih su 154 bili državljani Holandije.
Ukrajinske vlasti nazvale su nesreću „terorističkim činom“ i optužile proruske snage da su oborile avion protivavionskim sistemom BUK koji im je dostavila Rusija, dok separatisti tvrde da nemaju te rakete i da je avion srušila ukrajinska vojska.
Pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine saopštili su da su pronašli „crnu kutiju“ malezijskog aviona i da su spremni na privremeno primirje kako bi bila omogućena istraga na mestu gde se srušio avion.
U toku su razgovori izmedju predstavnika proruskih snaga i vlasti Kijeva da se omogući pristup lokaciji medjunarodnim organizacijama, potvrdio je premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Boradaj.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su ukrajinske vlasti odgovorne za pad aviona, istakavši da se to ne bi dogodilo da Kijev nije ponovo pokrenuo vojnu ofanzivu protiv proruskih snaga na istoku zemlje.
Posle nesreće, evropska organizacija za bezbednost vazdušnog saobraćaja Evrokontrol saopštila je da su ukrajinske vlasti zatvorile vazdušni prostor nad istočnim delom zemlje.
U medjuvremenu, Velika Britanija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) da bi se razmotrila krizu u Ukrajini.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες