Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Obveznice: Manja kamata, veća sigurnost

BEOGRAD - Banke pojačavaju tempo kupovine državnih obveznica i zapisa Narodne banke Srbije, a sve manje plasiraju kredite građanima i privredi
dinar-40
Od 29 banaka na našem tržištu, 21 je u ovoj godini kupila 100 milijardi dinara vrednosnih hartija centralne banke i gotovo 280 milijardi dinara obveznica Trezora. Tako su za šest meseci ove godine banke potrošile na hartije kao tokom cele 2013. godine.
Lane su banke od NVS uzele zapise u vrednosti od 110 milijardi dinara, dok su od države kupile 319 milijardi dinara. Do naglog skoka je došlo u poslednja tri meseca 2013. godine, kada su pet najvećih banaka od NBS pazarile 15 milijardi dinara, a od države 33,9 milijardi dinara. Kamatne stope zavisno od valute u kojoj su se hartije prodavale su se kretale u proseku oko 6,8 odsto na evre, a na dinare nešto iznad 13 odsto.
"Dobro je što su banke kupovale više dinarske zapise, čak 67,7 odsto, jer se time teret domaćeg duga zaštitio od promene kursa. Iako, kamatne stope, odnosno prinosi padaju, banke ne odustaju od ulaganja u vrednosne hartije. Tako je kamata na evrozapise sada u junu 4,50 odsto, a na dinare samo 8,2 odsto, ali potražnja ne jenjava. Problem može da nastupi samo ako država prestane da isplaćuje dospele obveznice. Onda bi se banke povukle, kao i strani investitori, i samim tim prestalo bi finansiranje iz ovog izvora", kaže Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. 
Kako kaže Đukić, banke su visoko likvidne, odnosno imaju novca koji umesto da plasiraju u kredite, praktično koriste za finansiranje države kupovinom obveznica na kraći i duži rok, jer je to za njih sigurna zarada. Kako je referentna kamata smanjena i ima tendenciju pada to znači da će zapisi Trezora biti sve jeftiniji.
"Referentna kamata će se smanjivati, ali to neće biti prepreka za banke da nastave istim tempom da kupuju vrednosne hartije", ističe Đukić.
Država je ove godine prodavala svoje obveznice po kamati od 3,19 do 5,50 u evrima. Banke su na dinarske vrednosne hartije dobile prinos od 7,59 do 13 odsto zavisno na koji rok su izdati zapisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου