Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Republičke takse od 70 do 748.720 dinara

BEOGRAD - Najmanja republička administrativna taksa iznosi 70 dinara, a najveća 748.720 dinara, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), ukazujući na potrebu reforme ove oblasti, kako bi odnos iznosa takse i dobijene usluge od države bio srazmeran.
novac-dinar2
Tako, na primer, ukoliko neko želi da u nazivu firme ili radnje ima i reč Srbija morao bi za to državi da plati taksu od 465.110 dinara. To može da bude jedan od razloga zbog kojeg se mali broj privrednih subjekata odlučuje da koristi ime države, navodi NALED.
Reč je o četvrtoj najvišoj republičkoj administrativnoj taksi u našoj zemlji, pokazuje novi Registar parafiskalnih nameta koji je napravio NALED u saradnji sa USAID Projektom za bolje uslove poslovanja.
Najveće republičke administrativne takse koje se se plaćaju premašuju 7.000 evra. Za bavljenje proizvodnjom eksplozivnih materija, potrebna je saglasnost protivpožarnih službi koja košta 748.720 dinara, a oni koji žele da proizvode duvanske proizvode odobrenje će platiti 736.440 dinara.
Na trećem mestu je taksa za firme koje nameravaju da prometuju eksplozivni materijal - 515.510 dinara, a osim takse za korišćenje naziva Srbija, iznad 4.000 evra je i taksa za sertifikaciona tela za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata - 421.840.
Pored ovih pet, postoji još 20 nameta izraženih sa šest cifara i plaćaju ih uglavnom kompanije koje posluju u sektorima proizvodnje i prometa naoružanja i eksplozivnih materijala, transporta (avioni i brodovi), zaštite životne sredine, rudarstva i autorskih prava.
U našem sistemu, takođe, postoji i nekolicina taksi koje se računaju kao procenat vrednosti posla pa mogu da narastu do velikih iznosa.
"Prilikom prethodnog ukidanja parafiskalnih nameta 2012. skoro svaki drugi suvišan namet bila je neka od republičkih administrativnih taksi. Zato bi u nastavku reforme ove oblasti, na osnovu Registra NALED-a trebalo ponovo analizirati ove namete, posebno razliku između iznosa koji plaćaju građani i privreda i vrednosti usluge koju dobijaju od države", izjavio je član Upravnog odbora NALED-a i generalni menadžer "Coca-Cola" HBC Srbija Ramon Vajdinger.
"Gde je taj odnos nesrazmeran, iznos takse bi trebalo smanjiti, a takse kod kojih od države ne dobijaju ništa - ukinuti, jer su to parafiskalni nameti", rekao je on.
Prema njegovim rečima, analiza NALED-a i USAID-a prilikom izrade registra utvrdila je da privreda trenutno plaća 384 neporeskih nameta od kojih su čak 247 parafiskalni.
Najniže namete uglavnom plaćaju građni. Dve najmanje republičke administrativne takse iznose 70 dinara, a interesantno je da su "rezervisane" za političke stranke - plaćaju se za overu izjave osnivača o osnivanju političke strane i za overu izjave člana političke stranke o članstvu u političkoj stranci.
Sledeće po visini su taksa od 110 dinara za dobijanje dokumenta u oblasti zaštite životne sredine, kao i taksa za dobijanje izvoda iz matične knjige rođenih - 120 dinara. Za overu autentičnosti rukopisa potrebno je izdvojiti 210 dinara, a među nižim najčešći je iznos od 250 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za overu punomoćja, opomenu, izdavanje vozačke dozvole...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες