Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Srbija ponovo na listi sigurnih zemalja

BRISEL - Belgija je drugi put obnovila listu sigurnih zemalja regona na kojoj su, prema saopštenju belgijske ambasade u Beogradu, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora a navedena je i teritorija Kosova.
beograd3
Od usvajanja ove liste, broj zahteva za azil državljana navedenih zemalja smanjen je za 57 odsto, odnosno spustio se sa 4.511 zahteva u 2011. na 1.938 u 2013. godini.
Belgijska lista sigurnih zemalja porekla utvrđena je u junu 2012, a kraljevskim ukazom je lista obnovljena 15. maja 2014. godine.
Zahtevi za azil državljana ovih zemalja obrađuju se u roku od 15 dana.
Sigurnom zemljom smatra se ona koja odgovara sledećim kriterijumima: da je pravna država, da ima uspostavljenu demokratiju i da građani imaju mogućnost da budu zaštićeni od bilo kog oblika mučenja ili maltretiranja.
Belgija smatra da se svako lice koje ne dobije azil mora istog trenutka dobrovoljno vratiti u svoju zemlju jer je to najhumaniji način povratka.
Onaj ko odbije da se dobrovoljno vrati biće udaljen silom, a ulazak u Šengensku zonu može mu biti zabranjen. Zabrana može trajati od tri do pet godina. Ova mera važi za svako lice koje ugrožava javni red i mir ili za lice koje je već dobilo dva ili više naloga da napusti teritoriju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες