Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Više od 50 odsto mladih u Srbiji ne radi

BEOGRAD - Više od 50 odsto mladih u Srbiji ne radi, a veliki broj njih više od godinu dana traži posao, zbog toga se mora uspostaviti dobar model obrazovanja koji prepoznaje tržište, zaključeno je danas na konferenciji o zapošljavanju mladih.
biro-nsz
Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je na ovoj konferenciji da je ta statistika zastrašujuća i ocenio da su mladi neprilagođeni tržištu - što znači da ili imaju obrazovanje koje nije potrebno, ili s druge strane nemaju dovoljno obrazovanja.
Navodeći statističke podatke Vulin je rekao da blizu 20 odsto mladih ne učestvuje u traženju posla, ali da s druge strane ima mnogo onih koji ga traže duže od godinu dana.
"Nema jednog rešenja za ovaj problem, ali obrazovanje jeste ključ svega... Moramo uspostaviti dobar model obrazovanja koji prepoznaje tržište", rekao je Vulin i ukazao da istraživanja pokazuju da je svaka treća diploma menadžerskog karaktera, a nije, kako je rekao, svako treće radno mesto koje se otvara menadžersko.
Istakao je da će se izmenama zakona o radu olakšati zapošljavanje, ali nažalost i otpuštanje.
Govoreći o izazovima sa kojima se suočava vlada, Vulin je rekao da u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera, a imajući u vidu evropske standarde, da na jednog penzionera ide tri radnika, mi bismo trebali da imamo 5,1 miliona zaposlenih.
U tom smislu govorio je o izmenama zakona o PIO "koji neće odmah dobro uticati na zapošljavanje mladih", ali jeste životna činjenica da imamo veliki broj penzionera.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je da je vreme kada je posao bio garantovan posle škole davno prošlo i da danas ne postoje garancije u tom smislu.
On je rekao da današnji učenici nisu manje sposobni nego oni pre 10 i 15 godina, samo nisu imali prliku da razviju veštine.
"Kriza zapošljavanja je samo kriza veština koje nismo uspeli da razvijemo tokom školovanja", rekao je on.
Predstavio je mere iz Strategije obrazvovanja do 2020. godine koje bi trebalo da doprinesu većem zapošljavanju mladih, a među kojima su usklađivanje ponude obrazovnih programa sa privredom, ukrupnjavanje obrazovnih profila, izgradnja sistema celoživotnog učenja, razvoj preduzetništva, jačanje veza između obrazovnih institucija i privrede.
Objasnio je da se akcioni planovi koji su proistekli iz Strategije moraju revidirati, jer se vreme brzo menja. Prema Verbićevim rečima, smanjenje nezaposlenosti leži u saradnji obrazovnih institucija i poslodavaca.
Šef sektora za evropske intergracije Delegacije EU u Srbiji Frank Janmaat rekao je da sa zadovoljstvom očekuju donošenje izmena zakona o radu, jer će poslodavci imati veće podsticaje da zapošljavaju mladih. Istakao je da je neophodno sprovesti program reformi scojalne politike i politike zapošljavanja u Srbiji i prilagoditi ih standardima EU.
Napomenuo je da u Srbiji postoje sistemski problemi i da se mladi udaljavaju od tržišta rada.
"Ovu situaciju treba rešavati kako bismo izbegli izgubljenu generaciju. Očicgledno je da ako se nešto ne uradi to predstavlja izgubljenu šansu i to Srbija ne može da dozvoli", zaključio je Janmat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....