Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Η διεφθαρμένη και τελειωμένη Ε.Ε. πιέζει τη Σερβία για κυρώσεις προς τη Ρωσία

«Κυρώσεις σαν το μπούμερανγκ»
Ned, 08/10/2014 - 13:22 -- MRS
ev
Από μέρα σε μέρα εντείνονται οι πιέσεις των δυτικών χωρών σε βάρος του επίσημου Βελιγραδίου, και ιδίως σε βάρος του Σέρβου πρωθυπουργού, κυρίου Aleksandar Vučić, να τοποθετηθεί σχετικά με επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. «Η Σερβία είναι απόλυτα προσηλωμένη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση»,- δήλωσε με την ευκαιρία ο κ. Vučić, όμως, κατά τα λεγόμενά του, οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αναμένουν από τη Σερβία να λαμβάνει αποφάσεις αντίθετες προς τα εθνικά και τα οικονομικά της συμφέροντα.
«Κάποια τυχόν επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Σερβίας θα επέφερε μεγάλες ζημίες στη Σερβία»,- δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Σερβίας, κ. Željko Sertić, και υπενθυμίζει ότι η Σερβία και η Ρωσία έχουν υπογράψει και τη Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. «Κάποια τυχόν απόφαση για επιβολή κυρώσεων θα ήταν αντιπαραγωγική για τη Σερβία και ασσύληπτη από οικονομική άποψη. Πέρσι ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στη Σερβία και τη Ρωσία ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, και ήταν μεγαλύτερος κατά ένα τρίτο συγκριτικά με το έτος 2012. Οι εξαγωγές σερβικών τροφίμων στη ρωσική αγορά αυξήθηκαν κατά 68 τοις εκατό στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Λαμβάνουμε όλο και περισσότερα αιτήματα Εώσων εισαγωγέων για εξαγωγές σερβικών φρούτων και λαχανικών, χοιρινού και μοσχαρίσου κρέατος στη Ρωσία, αλλά και οινοπνευματωδών ποτών»,- λέει ο κ. Σέρτιτς, και καταλήγει ότι η Ρωσία έχει απαγορεύσεις πρόσφατα τις εισαγωγές κρεάτων από τη Ρουμανία, την Αυστραλία, τη Λετονία τη Λιθουανία και τη Μολδαβία, του ηλίανθου, του αραβόσιτου, της σόγιας και των γαλακτοκομικών από την Ουκρανία, των φρούτων και των λαχανικών από την Πολωνία και του ουίσκυ από τις ΗΠΑ, και ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ευκαιρία για παραπέρα αύξηση του όγκου των σερβικών εξαγωγών στη ρωσική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου