Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Прекид ватре у Украјини

Председник Петро Порошенко најавио да је Кијев спреман да спроведе значајну децентрализацију власти на истоку земље
Избеглице из Украјине у Русији (Фото Ројтерс)
Према извештајима агенција
Минск, Кијев, Москва – Протокол о прекиду ватре на истоку Украјине од 18 сати потписали су у Минску представници Украјине и самопроглашених Доњецке народне републике (ДНР) и Луганске народне републике (ЛНР), јавила је агенција РИА Новости.
Ројтерс преноси да је потписивање споразума потврдио и украјински председник Петро Порошенко.
Агенција је то јавила позивајући на саопштење на налогу ДНР на друштвеној мрежи „Твитер”.
Агенција Интерфакс-Украјина претходно је јавила да је протокол потписан на састанку контакт групе у ком учествују представници Кијева, ДНР и ЛНР, уз учешће ОЕБС-а, који се одржава у главном граду Белорусије Минску. „Потписан је протокол о прекиду ватре од 18 сати у петак. Протокол се састоји од 12 тачака и укључује све аспекте контроле, размене заробљеника и друга питања”, рекао је тој агенцији извор близак преговорима.
Нешто раније у Минску је почео састанак контакт групе у ком учествују амбасадор Русије у Украјини Михаил Зурабов, бивши председник Украјине Леонид Кучма, лидери ДНР и ЛНР, Александар Захарченко и Игор Плотницки, као и представница председавајућег ОЕБС-а за Украјину Хајди Таљавини.
Украјински председник Петро Порошенко изјавио је да је Украјина спремна да спроведе значајну децентрализацију власти и да ради спровођења потписаног прелиминарног мировног протокола Доњецкој и Луганској области пружи економске слободе, право на употребу језика, као и амнестију у оквиру политичког решења сукоба, пренео је Ројтерс.
Порошенко је, наводи британска агенција, на маргинама самита НАТО-а у Велсу за сутра најавио могућност ослобађања заробљеника. „Очекујемо ослобађање талаца у блиској будућности, највероватније ће се то десити сутра”, рекао је Порошенко говорећи на енглеском и додајући да је „то засновано” на његовом „мировном плану”, наводи агенција.
Порошенко је рекао да је договорено 12 корака, укључујући децентрализацију власти, како би у источним регионима са претежно рускојезичним становништвом наступио мир и стабилност.
Украјинска агенција УНН пренела је Порошенкову изјаву да ће на основу данас потписаног споразума у Минску на састанку контакт групе бити израђена конкретнија мапа пута са детаљним потезима за решавање сукоба на истоку земље.
Према његовим речима, Украјина је спремна да амнестира „све који су укључени у мировни план”. „Уверен сам да је покренут мировни процес”, рекао је он.
Итар-Тас пренео је из Минска изјаву премијера ЛНР Игора Плотницког да на састанку контакт групе будући статус ДНР и ЛНР није разматран и да је „углавном разговарано о прекиду ватре”.
Представница председавајућег ОЕБС-а за Украјину Хајди Таљавини рекла је да су на састанку постигнути договори о прекиду ватре и повлачењу снага, размени заробљеника и пружању хуманитарне помоћи.
Кремљ је поздравио споразум о прекиду ватре између Кијева и проруских активиста и апелује на све стране да га се дословно придржавају, саопштиле су данас руске новинске агенције. „Руска председничка канцеларија поздравља потписивање протокола у Минску”, цитира новинска агенција Интерфакс Дмитрија Пескова, портпарола Владимира Путина, а преноси Ројтерс.
Песков наводи како је споразум уследио на иницијативу Владимира Путина и украјинског председника Петра Порошенка и додаје: „Москва се нада да ће се све стране у потпуности придржавати свих одредаба документа и свих постигнутих споразума и да ће се преговарачки процес наставити док криза у Украјини не буде у потпуности разрешена.”
Пре потписивања споразума о прекиду ватре прве групе проруских бораца у пратњи оклопних возила и диверзаната ушле су украјински град Маријупољ, где се воде жестоке борбе за стратешки важан аеродром.
О продору проруских снага известила је агенција Интерфакс, наводећи да још нема званичну потврду вести од проруске команде, док је Кијев демантовао губитак положаја, наводећи да су потиснули побуњенике.
Агенција Ројтерс известила је о експлозијама које су данас одјекивале око аеродрома и цитирала градоначелника Маријуоља Јурија Котлубеја да је „стигла наша артиљерија која делује против побуњеника”.
Истовремено са борбама за Маријупољ, у Луганску такође одјекују експлозије, а обе стране покушавају да остваре контролу над стратешки важним тачкама пред почетак примирја за које се очекује да ће бити данас потписано у Минску, где траје састанак контакт групе за Украјину. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...