Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ove srpske kompanije profitiraju od ruskih sankcija

BEOGRAD - Najveći problem je u tome što Rusi traže ogromne količine, ujednačen kvalitet i stroge rokove isporuke. Ipak, neke kompanije imaju kapacitete da samostalno ispune zahteve pojačane ruske tražnje.
agrar-jabuke
Zbog zabrane uvoza hrane iz EU, SAD i još nekoliko zemalja u Rusiju, Srbija je povećala izvoz u tu zemlju. Rusi stalno traže dodatne količine proizvoda iz Srbije, pa je tako mlekara “Kuč” povećala svoj izvoz za 100 odsto.

Mlekara „Kuč kompani“, čiji je vlasnik Jezdimir Kuč, pre tri godine dnevno je prerađivala 50 tona mleka, sada prerađuje 70, do kraja godine planira 110 tona zbog pojačanih narudžbina iz Rusije.
- Od ranije smo imali usaglašavanje sa ruskim firmama. Njihovo interesovanje je veliko. Svakog dana dobijamo pozive od velikih ruskih kompanija, trgovina i firmi, koji šalju svoje upite. Na rusko tržište izvozimo fetu i druge sireve, a ruski tehnolozi uskoro treba da dođu kod nas da usaglasimo kvalitet i krenemo u redovnu proizvodnju ruskog sira “tvorok” - objašnjava Kuč.

Upravo zbog povećane saradnje i većeg obima posla sa Rusijom, planiraju da uposle još 20 ljudi, uvešće i produžene smene kako bi se proizvele sve tražene količine.
Najveća šansa je u izvozu hrane, od mleka i prerađevina preko vina, do voća i povrća, kao i konditorskih proizvoda, tvrdi Predrag Lučić potpredsednik Regionalne Privredne komore Kragujevac.
- Iz Šumadije i Pomoravlja najviše se izvozi svinjsko meso, sveže voće, konzervisani proizvodi od mesa, sir, vino i povrće. Šansa su nam i konditorski proizvodi. Naši proizvodi, poput suvih šljiva, ubrajaju se u kvalitetnije na ruskom tržištu, na koje su njihovi konzumenti već navikli godinama unazad - kaže Lučić.

On kaže da će uskoro imati sastanak sa izvoznicima, kao i potencijalnim izvoznicima na Rusko tržište, kako bi videli šta oni mogu da ponude za izvoz.
Najveći problem je u tome što Rusi traže ogromne količine, ujednačen kvalitet i stroge rokove isporuke.

- Ne možemo da podmirimo njihove zahteve, a imali smo i značajnih šteta kod mnogo proizvoda, pa je rod lošijeg kvaliteta - kaže Lučić

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....