Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Parking-mesto unosan biznis

BEOGRAD - Manjak prostora za parkiranje veliki je problem za beogradske vozače, ali i odlična prilika za domišljate Beograđane koji su zahvaljujući tome pokrenuli sopstveni biznis i od izdavanje parkinga u privatnoj režiji lepo zarađuju.
parking
U ovim parkiralištima uslove i pravila diktiraju jedino vlasnici prostora, pošto ova oblast nije zakonski uređena.
Prema rečima Andrije Čupkovića, direktora "Parking servisa", u trenutku kada samo u centru nedostaje više hiljada parking mesta, opravdano je postojanje i rad privatnih parkinga, ali oni moraju da ispoštuju iste standarde koje poštuje Javno komunalno preduzeće.
"Iako ne ispunjavaju ni minimum uslova koje 'Parking servis' mora da ispuni, mnogi od njih stavljaju oznake koje su vrlo slične onima koje mi koristimo i tako građane dovode u zabludu", objašnjava Čupković.
"To je nedopustivo. U oblast parkiranja mora da se uvede red i da građani znaju šta dobijaju kada plate parkiranje".
U važećim propisima postoji pravna praznina kada je u pitanju regulisanje rada privatnih parkirališta. Nije izričito zabranjeno da ta parkirališta rade i naplaćuju parkiranje, a gradske inspekcije nisu ovlašćene da obavljaju nadzor i kontrolu njihovog rada.
Osim privatnih parkirališta, kao što su "Silmarilion" u Jovanovoj 43, parking "Bulevar P" u Golsvortijevoj ulici i "Aurora" u Kneginje Ljubice 2, i fizička lica iznajmljuju parking-mesta koja se nalaze u dvorištu između zgrada, a pripadaju stanarima.
I sve to nude u oglasima ili na sajtovima. Tako se, na primer, može pronaći i iznajmiti parking-mesto u Siminoj za 1.000 dinara na dan, a na Studentskom trgu za 800 dinara na dan.
Rezervacija i plaćanje unapred
Grupa Beograđana koja se zove "Parkiraj auto tim" iznajmljuje prostor za parkiranje na dan, sedmično ili mesečno, a u ponudi su standardna i mesta sa obezbeđenjem.
Klijenti moraju da poštuju prijavljeno vreme zadržavanja, mesto se rezerviše pozivom na telefon ili slanjem zahteva na mejl, a plaćanje parkinga je isključivo unapred.
Na nekima nema ni asfalta
Većina pomenutih improvizovanih parkirališta je neuređena, sa parking-mestima nepropisne širine i dužine, nedovoljno osvetljena, proizvoljnog načina naplate, i bez odgovarajućih uslova u pogledu protivpožarne zaštite.
Na nekima se, kao na jednom na Adi Ciganliji sa makiške strane, vozila parkiraju u blatu, jer nema asfalta.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου