Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Η Σερβία πήρε «κίτρινη κάρτα» από την ΕΕ λόγω Ρωσίας.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Johannes Hahn, δήλωσε ότι η Σερβία θα πρέπει να «επανεξετάσει» το θέμα της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κάτι που συνεκτιμηθεί στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η είδηση «έρχεται» από τη Σερβική εφημερίδα Blic, που βασίζεται σε αξιόπιστες διπλωματικές πηγές της στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα παρουσιάσει την έκθεσή της, στις 8 Οκτωβρίου, διευκρίνισε ότι η Σερβία δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί με την πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, και είναι αναγκαίο  από αυτή την άποψη να επιταχυνθεί  η πρόοδος.
Πάντως πως τα λένε πάντως αυτοί οι « αξιωματούχοι» στις Βρυξέλες, πετάνε ένα «επιτάχυνση προόδου» , για την Σερβία, το οποίο στην πραγματικότητα  σημαίνει ότι δεν πρόκειται να εισέλθει η χώρα αυτή  στην ΕΕ εάν δεν κάνει  ότι  λένε «αυτοί».
Ακριβώς λόγω της κρίσης στην Ουκρανία,  το εισαγωγικό κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την Σερβία, στην 31 σελίδων έκθεση προσέγγισης, διαπιστώνονται  προβλήματα, και πηγές άγχους. Πίεση επίσης θα εξασκηθεί στην Σερβία και για το θέμα του Κόσσοβου.
Η Σερβία έχει κάνει βήματα προόδου στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, ενώ αντιθέτως καθυστερήσεις παρατηρούνται τόσο στην περίπτωση της Αλβανίας όσο και της ΠΓΔΜ. Αυτά αναμένεται να τονίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης των προσπαθειών που καταβάλλουν οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες που πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα.
«Έχουμε απορρίψει την δήλωση  του Johannes Hahn ότι η Σερβία είναι απίθανο να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό για εμάς δεν είναι μια μεγάλη έκπληξη, η απόφαση ήταν αναμενόμενη, αλλά παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε  τις μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς την ΕΕ και θα το  κάνουμε μέχρι τις αρχές του 2019, μετά όλα  θα είναι σε τα χέρια των άλλων» , δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε Forum για την  Ασφαλεία που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πορεία της Σερβίας στην  ΕΕ, αλλά και οι καλές σχέσεις με την Ρωσία, είναι κάτι που  δεν θα αλλάξει.
Κάθε σώφρων άνθρωπος θα ρωτούσε τους φίλους Σέρβους τι την θέλουν την είσοδο στην ΕΕ. Δεν βλέπουν τι τραβάει η Ελλάδα από τους «φίλους και  εταίρους από το 2009. Δεν βλέπουν ότι εκτός του οικονομικού τομέα, και στο πολιτικό πεδίο τα πάντα «διακινούνται» και «ελέγχονται» πλέον από τις Βρυξέλλες και ειδικά την Γερμανία. Μια Γερμανία που κινείται σε κλίμα ρεβανσισμού για το 1945, εξουδετερώνοντας «εχθρούς» και ανταμείβοντας « παλαιούς φίλους».
Άλλωστε το Κόσοβο, η Βοιβοντίνα, αλλά και άλλα ανοικτά πολιτικά ζητήματα για την Σερβία,  υπάρχει περίπτωση να βρουν δίκαιη πολιτική με την αρωγή της ΕΕ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου