Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

„Србија да бира, ЕУ или Русија“

Београд – Портпарол Минхенске безбедносне конференције Оливер Јоахим Ролофс сматра да ће се Србија ускоро наћи на раскрсници и да ће морати да изабере један пут.
Он је истакао да Србија заслужује пуну подршку Европе због великог напретка који је постигла, али и навео да ће ускоро морати да се одлучи којим путем жели да настави.
„Србија је постигла величанствен напредак током последњих 10 до 15 година, који заслужује пуну подршку Европе, нарочито у предстојећим реформама“, рекао је Ролофс.
Он додаје да ће доћи тренутак када ће се Србија наћи на раскрсници и када ће морати да одлучи у ком правцу ће даље ићи.
“Ако се окрене Европи Србија ће морати да редефинише однос са Русијом, а ако жели да задржи чврсте везе са Русијом, онда ће морати да се пронађе одређена европска стратегија да би се Србија задржала на европској путањи“, навео је Ролофс.
Што се тиче безбедносне ситуације у Европи, немачки аналитичар каже да су се Европљани дуго заваравали да је нарочито на Старом континенту после периода Хладног рата безбедност нешто што се само по себи подразумева.
„Развој ситуације у Украјини и анексија Крима су нам показали да је европска безбедносна структура угрожена и да морамо да уложимо пуно енергије за њено очување“, навео је Ролофс.
Када је реч о Југоисточној Европи, Ролофс, који је својевремено био представник за штампу при мировним мисијама НАТО и ЕУ на Балкану, истиче да се регион бивше Југославије последњих 15 година веома позитивно развијао и да је то је велики добитак за европску безбедност.
Неке земље попут Црне Горе, Хрватске и делимично БиХ су, како је објаснио, постали извозници стабилности ако се има у виду да су слале своје контингенте у НАТО мисију у Авганистану.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....