Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ο Πούτιν “τσάρος” σε παρέλαση στο Βελιγράδι

Ο Πούτιν “τσάρος” σε παρέλαση στο Βελιγράδι


October 16, 2014 11:00 pm Category: Κοσμος, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ, Ρωσία 1 Comment
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σήμερα στο Βελιγράδι δεν απέτρεψαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες να προσέλθουν για να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε για την επέτειο των 70 χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζιστές. Τιμώμενο πρόσωπο στην παρέλαση ήταν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος έγινε δεκτός από τον κόσμο με επευφημίες και ζητωκραυγές.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, Ν. Πέλπα, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέβαινε στην εξέδρα των επισήμων χιλιάδες πολίτες φώναζαν «Ρωσία-Ρωσία» και «Πούτιν Σέρβε». Στην εξέδρα ήταν επίσης ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, όλα τα μέλη της κυβέρνησης, ο πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος, Πρέσβεις και στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων χωρών. Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Μάικλ Κίρμπι αρνήθηκε την πρόσκληση της σερβικής κυβέρνησης να παραστεί στην σημερνή στρατιωτική παρέλαση. Παρά την καταρρακτώδη βροχή η παρέλαση διεξήχθητε κανονικά. Η παρέλαση ήταν εντυπωσιακή, συμμετείχαν 4500 στρατιώτες όλων των όπλων, παρουσιάστηκαν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων, πυραυλικά συστήματα, ραντάρ και διάφορα οπλικά συστήματα πεζικού.
Πτήσεις πραγματοποίησαν σχηματισμοί αεροσκαφών MIG-29, MIG-21, Andonof, και τα σερβικής κατασκευής Lasta, G-4 και ORAO.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, για το κοινό, ήταν η επίδειξη με αεροσκάφη Mikoyan MiG-29 του ακροβατικού αεροπορικού σμήνους Strizhi της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.
Με τον τερματισμό της στρατιωτικής παρέλασης ολοκληρώθηκε και η επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι. Σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος της Ρωσίας αναχωρεί με προορισμό το Μιλάνο όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ευρώπης – Ασίας (ASEM).
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την στρατιωτική παρέλαση στο Βελιγράδι και την επίσκεψη Πούτιν διαπιστεύτηκαν 1000 δημοσιογράφοι και 170 τηλεοπτικά συνεργεία εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν από το εξωτερικό.
Η Ευρώπη δεν θα μείνει χωρίς αέριο με ευθύνη της Ρωσίας, είπε στο Βελιγράδι ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη τον επερχόμενο χειμώνα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, Ν. Πέλπας.
«Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μείνει χωρίς αέριο η Ευρώπη το χειμώνα» τόνισε ο Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο Ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε ωστόσο ότι «εάν παρατηρηθεί ότι η Ουκρανία παίρνει αέριο από το δίκτυο χωρίς να το έχει πληρώσει τότε η παροχή προς την Ευρώπη θα μειωθεί κατά την ποσότητα που αφαιρέθηκε παράνομα, όπως έγινε και στην κρίση του 2008».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε την κατασκευή του αγωγού South Stream, λέγοντας ότι αποτελεί εγγύηση για την ομαλή διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη.
Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Σερβίας που δεν υποχώρησε από την υλοποίηση του έργου αυτού τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που θα έχει για τη σερβική οικονομία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλησαν να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη και έκαναν δύσκολη τη δική τους ζωή».
Επισήμανε ότι παρουσιάζεται μια ευκαιρία για τη Σερβία η οποία θα μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στη ρωσική ομοσπονδία.
«Παρουσιάζονται μεγάλες δυνατότητες στον αγροτικό τομέα και την παραγωγή τροφίμων που θα οδηγήσουν στην αύξηση της απασχόλησης στη Σερβία», τόνισε ο Πούτιν και ανέφερε ότι «οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Σερβία προς τη Ρωσία από τα 130 εκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα θα φτάσουν, πολύ σύντομα, τα 500 εκατομμύρια».
Ο Ρώσος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου τόνισε επίσης ότι μεγάλοι παραγωγοί τροφίμων από τη δυτική Ευρώπη είναι διατεθειμένοι σε συνεργασία με Ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Σερβία.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο Ρώσος πρόεδρος αποδέχθηκε το αίτημα του να επιτραπεί η εισαγωγή στη ρωσική αγορά αυτοκινήτων Fiat που παράγονται στη Σερβία όπως επίσης και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες