Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Москва: Храм Светог Саве у Београду осликаће руски и белоруски сликари


Kardjordje_spomenik_hram
МОСКВА – Ентеријер Храма Светог Саве заједно ће уредити уметници из Русије и Белорусије, одлучио је у понедељак жири у Москви, којим је копредседавао министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Са руске стране, копредседавао је митрополит Иларион, шеф Одељења Руске православне цркве за међународне односе, а домаћин је био председник Руске академије уметности (РАУ) Зураб Церетели.
За конкурс за уређење Храма пријавиле су се четири групе, са одвојеним пројектима. Прво место поделиле су група уметника РАУ и група уметника из Белорусије. Носилац посла биће РАУ, радове ће предводити уметник Николај Мухин, а белоруски уметници ће помагати у изради мозаика и осликавању.
Дачић је казао да му је драго што је донета важна, историјска одлука о припремама за почетак уређења највећег српског храма. Додао је да је посебно важно што ће бити ангажовани уметници два пријатељска народа.
Митрополит Иларион је казао да је свестан да најтежи део посла тек предстоји, али да је уверен да ће бити урађен врхунски, пошто је реч о једном од највећих православних храмова.
Радови, које финансира Русија, трајаће, према прелиминарним прогнозама око осам година, а биће ангажовано око 300 уметника.
Дачић је захвалио руској страни на помоћи у уређењу Храма Светог Саве.
Организатори су навели да ће упознати руског председника Владимира Путина са овом одлуком, уочи његове посете Београду.
Дачић ће у уторак, заједно са министарком пољопривреде и животне средине Снежаном Богосављевић Бошковић учествовати у раду Мешовитог српско-руског комитета за трговинско-економску сарадњу.
(Бета)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου