Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Keš krediti - opasna zamka za građane

BEOGRAD - Građani, kada je reč o gotovinskim kreditima, najčešće uzimaju pozajmice u iznosima od 150.000 do 170.000 dinara.
dinar9
Prosečan rok otplate ovih kredita je do tri godine, a za taj period banka uzme kamatu od 45.000 do 51.000 dinara, što je skoro trećina glavnice. Ovo su krediti gde su zarade banaka najveće. Banke osim stalnog posla ne zahtevaju veće garancije, pa su ovi zajmovi uglavnom bez žiranata. Nije potrebno položiti ni depozit ni učešće.
Ipak, to što banka lako odobri kredit ne znači da se treba lako zadužiti. U slučaju da zapadnu u finansijski problem i ne mogu da vrate kredit, građani ulaze u evidenciju Kreditnog biroa kao neuredne platiše i to im u naredne tri godine, koliko se čuvaju ovi podaci, onemogućava da koriste nove kredite, pozajmice po tekućem računu, kreditne kartice, čekove.
Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije kaže da treba dobro obratiti pažnju na stvarnu cenu keš kredita.
"Nažalost, naši građani bez obzira na visinu primanja gledaju da reše trenutno svoj problem, da pokriju rupe u budžetu i da rata deluje prihvatljivo, ne vodeći računa o stvarnoj ceni iskazanoj kroz efektivnu kamatnu stopu", kaže Grubišić.
Od početka godine do kraja septembra odobreno je 147,5 miliona evra keš kredita, a samo za prošli mesec 25,4 miliona.
U bankama kažu da su odobrili i do 40 odsto više gotovinskih pozajmica nego u istom periodu prethodne godine i da se građani u najvećoj meri opredeljuju za kredite koji mogu pet puta da pauziraju tokom otplate, kao i za pozajmice sa dužim periodima otplate, i do deset godina.
"Klijenti se najčešće opredeljuju za dinarske keš kredite, što je i razumljivo, imajući u vidu da se njima izbegava rizik čestih oscilacija kursa", objašnjavaju bankari.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες