Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Novi napadi na pekare Albanaca

Tokom noći u Novom Sadu demolirane dve pekare čiji su vlasnici Albanci. Kamenovana je i ćevabdžinica. Demolirane pekare i u Vršcu. Jedna osoba privedena, kažu u MUP-u.
Pekara "Evropa" i pekara "As Pek", čiji su vlasnici albanske nacionalnosti, demolirane su tokom noći u Novom Sadu, prenosi Beta. Demolirane pekare i u Vršcu.
Snimci iz Novog Sada
Kako prenose lokalni mediji, u pekaru "As Pek" u Rumenačkoj ulici ubačen je Molotovljev koktel, pa je unutrašnjost potpuno izgorela, a intervenisali su i vatrogasci.
Pekara "Evropa" je zasuta kamenjem, a Radio 021 prenosi i da su huligani upali u objekat, vikali i pretili radnicama koje su radile u noćnoj smeni. Na kraju su napadači razbili stakla na izlogu.
Noćas su oštećene i tri pekare u Vršcu, a i pričinjena je manja materijalna šteta, ali nema povređenih, rekao je Tanjugu portparol Policijske uprave Pančevo Jovica Antonić.
Kako prenosi portal eVrsac.rs, nepoznati počinioci noćas su kamenicama polupali izloge, rashladne vitrine i reklame na tri pekare u Vršcu čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalnosti.
Demolirane su pekare u Ulici Nikite Tolstoja, na uglu Drugog oktobra i Zelengorske i u Dvorskoj ulici.
Državni sekretar u MUP-u Aleksandar Nikolić rekao je da Srbija neće tolerisati širenje verske i nacionalne mržnje i da će svi koji uništavaju imovinu građana albanske nacionalnosti biti najstrože kažnjeni. Dodaje da policija radi na identifikaciji osoba koje su prethodnih dana napale objekte u vlasništvu građana albanske nacionalnosti.
"Jedna osoba je već privedena i protiv nje će, po nalogu tužioca, biti podneta krivična prijava", rekao je Nikolić.
Napade na pekare osudili su danas DS, LSV, LDP, pokrajinski odbor Pokreta socijalista u Vojvodini, novosadski odbor SPO-a...
Predsednik parlamentarnog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović najoštrije je osudio napade na objekte Albanaca u više vojvođanskih gradova, uz poruku da se ovakvim ponašanje krši ne samo zakon već i Ustav zemlje.
"Jasno je kao dan da je ovo eskalacija mržnje prema državljanima Srbije koji su albanske nacionalnosti", naveo je Omerović i istakao da očekuje hitnu reakciju države i privođenje počinilaca.
Vojvođansko muftijstvo Islamske zajednice Srbije pozvalo je građane na uzdržanost, a državu da akcijom što pre pokaže da sve građane tretira isto. Napade osudila i Islamska zajednica Srbije, koja je apelovala na SPC da osudi sinoćnja dešavanja.
Napadi na objekte čiji su vlasnici Albanci počeli su u Vojvodini juče, a prva je stradala pekara "Dva brata" u Somboru. U Novom Sadu je kamenovana i pekara "Vojvođanka", a na jednu pekaru u Staroj Pazovi bačena je bomba.
Napadi na pekare usledili su nakon što je prekinuta utakmica Srbija – Albanija u utorak uveče.
Policija do sada nije uhvatila napadače na albanske pekare.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...