Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Проблеми oдложени до марта

Грчки парламент тесном већином подржао владу премијера Адониса Самараса
Адонис Самарас (Фото Ројтерс)
Од нашег дописника
Атина – У атмосфери неизвесности али и очигледног политичког и социјалног незадовољства, влади премијера Адониса Самараса је тесном већином изгласано поверење. У парламенту од 300 посланика, добила је 155 гласова док је 133 посланика било против.
На тај начин је са дневног реда када су у питању „овлашћења” опозиције, по слову закона, бар у наредних шест месеци скинута могућност постављања питања  о поверењу влади. Премијер Самарас се управо зато сада и одлучио да сам постави на дневни ред изјашњавање о поверењу и на тај начин добије на времену, можда привуче на своју страну још неке посланике, остави простора да се консолидују редови коалиционог партнера ПАСОК који никада није био у критичнијем положају и међународним кредиторима покаже да је политичка ситуација у Грчкој – стабилна.
Прецизније, превремени парламентарни избори ће без икакве сумње бити расписани у марту јер нема шансе да се приликом гласања о новом председнику државе постигне компромис. Карлос Папуљас по закону мора да оде са функције а да би био изабран његов наследник, неопходно је да добије 180 гласова у парламенту што је, у овом тренутку – нереално.
Дакле, Грчка иде на превремене изборе, Самарас не може да буде сигуран у исход јер већ сада, од свега уморни Грци показују спремност да кормило препусте опозицији. Према званичним подацима, партија радикалне левице СИРИЗА коју предводи Алексис Ципрас, има на својој страни преко 30 посто гласова док Самарасова Нова демократија има – бар десет посто мање.
Некада водећи социјалистички ПАСОК је пао на најниже гране са само неколико процената гласова. Фотеља садашњег председника партије Евангелоса Венизелоса се клима и поново, између осталог, јачају позиције свргнутог Јоргоса Папандреуа.
У таквој атмосфери, премијер Самарас покушава да остави време и простор да коалициони партнер у влади ПАСОК, можда, консолидује сопствене редове, да Венизелос ојача своје позиције и остане на челу партије. Јер, уколико га вољом „пасоковаца” неко замени, неизвесно је хоће ли коалиција у влади  опстати  или ће све кренути у другом правцу.
Очигледно, Самарас игра озбиљну и тешку политичку партију шаха. Не искључује се могућност ни да он сам, уколико све крене по злу, распише превремене парламентарне изборе већ у новембру како би сачувао тренутне позиције и обезбедио власт.
По грчком закону потребан је само 21 дан да се распишу избори и у исто време, партија која победи добија још 50 гласова „бонуса” у парламенту. Можда је то шанса за Самараса да сачува власт и бар до марта одложи коначно али неизвесно изјашњавање нације. Очигледно, сваки дан и месец имају пресудну улогу.
Утолико пре што је „тројка” поверилаца отишла из Атине незадовољна резултатима. Практично, ни за један проблем није нађено решење. Нити влада зна како да отпусти још 5.500 државних службеника, нити како да усклади буџет са жељама ЕУ, ММФ и Централне банке, нити како да се избори са порезима.
„Тројка” се враћа крајем месеца и очекује конкретне резултате без којих, очигледно, међународни повериоци не намеравају да дају  обећане кредите. А без њих, ни Грчка не зна како да опстане у новој години.
Самарас је у говору посланицима пред гласање о поверењу поручио да се стање привреде побољшава и стабилизује, да треба очекивати раст производње, смањење незапослености и ослобађање од међународног туторства.
Опозиција, међутим, уверава нацију да је дошло време да се престане са отплатом дугова, болним реформама и да ће уместо досадашњих 580 евра, минимални лични доходак уколико они дођу на власт, бити 750 евра.
Очигледно, наредних месеци Грци ће о многим питањима морати да доносе суштинске одлуке.
Јасмина Павловић-Стаменић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες