Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Smanjenje plata i penzija oročeno do kraja 2017. godine

BEOGRAD - Smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 Vlada Srbije je, kao meru stabilizacije i dugoročne održivosti javnih finansija, oročila do kraja 2017. godine.
dinar9
Ta mera počeće da se primenjuje od 1. novembra 2014. godine. Lineralno smanjenje plata u javnom sektoru po stopi od 10 odsto predviđeno je Predlogom zakona o privremenom uređenju osnovica za obračuna i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, koji je, zajedno s predlogom rebalansa budžeta, na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine Srbije. 
Kako je predloženo, plate će biti smanjene zaposlenima u direktnim i indirektnim korisnicima budžeta, organizacijama za obevezno socijalno osiguranje, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, preduzećima u većinskom državnom vlasnistvu, javnim agencijama i Narodnoj banci Srbije. 
Njima će, pored plata, po stopi od 10 odsto biti umanjena i druga stalna primanja veća od 25.000 dinara, kao što su naknade za članstva u organima upavljanja i nadzora, radnim grupama, savetima i komisijama. 
Po računici Ministarstva finansija, smanjenje zarada u javnom sektoru u naredne tri godine doneće uštede od 60 milijardi dinara, odnosno 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). 
U Predlogu zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija nije navedeno koliko će budžet uštedeti u naredne tri godine po osnovu umanjenje pezionerskim primanja većih od 25.000 dinara. Iz budžeta se sada Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje obezbeđu dotacije u iznosu od oko 45 odsto potrebnih sredstava za isplatu penzija. Rebalansom ovogodišnjeg budžeta planirano je da izdaci državne kase po tom osnovu iznose 251 milijardu dinara. 
Penzije će od novembra biti umanjivane tako što će iznos veći od 25.000 dinara biti umanjen po stopi od 22 odsto, a iznos veći od 40.000 dinara po stopi od 25 odsto. Tako će, na primer, penzija od 35.000 dinara biti smanjena za 2.200 dinara, a penzija od 50.000 dinara za 5.800 dinara.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες