Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Sneg zabeleo region, stiže u Srbiju

Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu zahvatilo je nevreme koje je donelo i sneg. Zbog obilnih padavina i zahlađenja za celu BiH označen je žuti meteoalarm.

B92 pre 53 minuta  |  B92, Beta, index.hr
B92: Sneg zabeleo region, stiže u Srbiju
U Hrvatskoj je temperatura u nekim meteorološkim stanicama pala i za 12 stepeni u roku od 60 minuta. Na nekim putevima je otežan saobraćaj zbog pada stabala posle jakog olujnog vetra, a vozači se upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme.
Najveće nevreme zahvatilo je Gorski kotar, planinsku regiju na severozapadu Hrvatske, gde su pale i velike količine snega.
U sredu se očekuje nastavak nevremena, najavljuju se obilne padavine na severnom Jadranu, Gorskom kotaru i u Lici, a ta područja će zahvatiti i olujni udari vetra.
Ipak, tokom dana se očekuje smirivanje i delimično razvedravanje, ali je najavljeno da je u Srbiji na planinama moguća pojava snega. Na Kopaoniku danas oko podne duva jak vetar, gusta magla značajno smanjuje vidljivost, a snežne padavine očekuju se tokom večeri.
Dežurni u meteorološkoj stanici na toj planini Miodrag Radovanović rekao je Tanjugu da "gusta magla smanjuje vidljivost na 10 do 20 metara". On je naveo da duva jak vetar jugozapadnog smera, sa povremenim snažnim udarima, dok se za popodne i tokom večeri očekuje kiša koja će da predje u sneg.
U Sarajevu pao prvi sneg
U Sarajevu je danas pao prvi sneg.
Sneg je pao i na planinama Vlašić i Bjelašnici, a u višim predelima u BiH je susnežica.
Meteorolozi predvidjaju da će u narednom periodu temperatura pasti ispod nule.
Sela u Republici Srpskoj bez struje zbog nevremena
Olujno nevreme praćeno jakim vetrom i kišom, izazvalo je problem u snabdevanju električnom energijom na području Prijedora, pa je bez struje ostao veći broj sela u tom području na severo-zapadu Republike Srpske.
Loše vreme izazvalo je i prekide u napajanju strujom i u nekim banjalučkim naseljima, kao i u Kozarskoj Dubici i Novom Gradu.
Prvi ovogodišnji sneg pao je na Banj Brdu u Banja Luci, dok u nižim predelima grada pada susnežica sa kišom, izjavio je meteorolog Hidrometeorološkog Zavoda Republike Srpske Draško Rudan.
"Do kraja dana možemo očekivati intenzivnije kišne padavine, kao i sneg, posebno u višim predelima od 400 do 500 metara nadmorske visine ", naglasio je on.
Banjalučane je jutros probudio snažan olujni vjetar, praćen kišnim padavinama.
"Obilnije kišne padavine očekujemo u noći sa četvrtka na petak, kada će u Banja Luci pasti od 30 do 50 litara po metru kvadratnom", rekao je Rudan.
Slično vreme zadržaće se i u danima vikenda, dok će u nedjelju biti suvo, ali i dalje hladno.
I Crna Gora očekuje sneg
Jaka kiša, uz pojačan južni vetar, pada na području Podgorice i na crnogorskom primorju, a meteorolozi su najavili da će popodne u severnom delu Crne Gore kiša preći u sneg.
Prema prognozama, snežni pokrivač mogao bi se formirati i u nižim predelima na severu Crne Gore.
Južni vetar, kako je najavljeno, zameniće severni i severoistočni koji će u nekim područjima imati olujnu snagu.
Temperatura će u Crnoj Gori, kažu meteorolozi, pasti u proseku za oko 10 stepeni.
U Podgorici je u utorak dnevna temperatura vazduha bila 25 stepeni.
Crveni alarm zbog nevremena u Sloveniji
U glavnom gradu Ljubljani je posle sinoćnjeg nevremena na snazi "crveni alarm", ali meteorolozi najavljuju da će se vremenske prilike danas poboljšati.
Količina padavina je bila najveća u srednjem delu države, od 100 do 200 litara vode po kvadratnom metru, a prilazni putevi ka centru Ljubljane su zatvoreni zbog narasle vode.
"Izgleda da će se vreme smiriti, trenutno se već razvedrilo u zapadnoj Sloveniji, a padavine će najkasnije za sat ili dva prestati i na jugozapadu", saopštio je meteorološki zavod.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...