Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Οι ιερείς και ο στρατός – φύλακες του πνεύματος και της επιθυμίας του λαού της Σερβίας υπέρ της ελευθερίας

«Η ιερωσύνη και ο στρατός διαδραμάτισαν, από ανέκαθεν, τον καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την παραπέρα διατήρηση του σερβικού λαού και για την πραγματοποίηση του πόθου του για την ελευθερία από τους κατακτητές»,- δηλώνει για το Διεθνές Ραδιόφωνο Σερβίας ο συνταξιοδοτιμένος συνταγματάρχης Rade Rajić.
Λαμβάνοντας μέρος στο βήμα με τίτλο «Ο ρόλος των Σέρβων ιερέων στον Μεγάλο πόλεμο», ο συνταγματάρχης Rajić, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του Μεγάλου πολέμου (δηλ. του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», τη ζωή τουε έχασαν πολλοί από τους συνολικά 3200 Σέρβους ιερείς και μοναχούς, οι οποίοι συμμεριζόταν την άσχημη τύχη του σερβικού λαού, και ότι οι Σέρβοι ιερείς και μοναχοί είχαν να αντιμετωπισουν εξίσου μεγάλο πογκρόμ σε βάρος τους κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.
Στη συνέχεια, ο συνταγματάρχης Ράιτς δήλωσε, με την ευκαιρία, ότι 192 Σέρβοι ιερείς συμμετείχαν στον πόλεμο, στο πλευρό του σερβικού στρατού από το 1912 ως το 1914, βοηθώντας με πνευματικό έργο τους και στην ενίσχυση του ηθικού των Σέρβων στρατιωτών.
«Υπάρχουν βαθιοί και άρρηκτοι δεσμοί ανάμεσα σε ιερείς, στρατιώτες και απλό σερβικό λαό κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων»,- δήλωσε,, στο ίδιο βήμα, ο συνταγματάρχης Stevica Karapandžin, προϊστάμενος του Κέντρου Τύπου «Άμυνα» (του Στρατού της Σερβίας), ο οποίος λέει ότι οι Σέρβοι ιερείς εκτελούσαν με μεγάλη ζέση τα καθήκοντά τους και συνέβαλαν μέγιστα, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για τη διατήρηση του εκ παραδόσεως υψηλού ηθικού ανάμεσα σε Σέρβους στρατιώτες και για τη διαφύλαξη της ορθόδοξης πίστης τους κατά τις πιο δύσκολες στιγμές του πολέμου. «Σέρβοι ιερείς συνέβαλαν για τη διατήρηση του ηθικού των Σέρβων στρατιωτών, για τη διαφύλαξη των παραδοσιακών σερβικών αξιών και για την ενίσχυση του στρατιωτικού πνεύματος ανάμεσα σε Σέρβους στρατιώτες»,- ανέφερε ο συνταγματάρχης Karapandžin.
«Άλλωστε, οι στρατιωτικοί ιερείς έχουν μακρά παράδοση στη Σερβία. Και πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλ. την εποχή του Βασιλείου της Σερβίας, στις τάξεις του σερβικού στρατού υπήρχαν διάφοροι στρατιωτικοί ιερείς, δηλ. κάθε μεραρχία είχε από έναν στρατιωτικό ιερέα. Και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, στην έδρα του τότε Τπουργείου Άμυνας υπήρχε ένα σώμα στρατιωτικών ιερέων, που ελάμβαναν και βαθμούς αξιωματικών. Ορθόδοξοι, καθολικοί και μουσουλμάνοι στρατιώτες είχαν δικούς τους στρατιωτικούς ιερείς, και αυτοί οι ιερείς τελούσαν υπό εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Σέρβου Πατριάρχη ή ου ανάλογου ρωμαιοκαθολικού αρχιεπισκόπου ή του ανάλογου προϊστάμενου της μουσουλμανικής θρησκευτικής κοινότητας. Επίσης, στον κύκλο των στρατόνων, μέσα σε μικρά ξωκλήσια, τελούνταν Θείες Λειτουργίες για τους στρατιώτες»,0 επισήμανε ο συνταγματάραχης Καραπάντζιν.
Ο Σεβάσμιος Επίσκοπος Τόπλιτσας, κ. Αρσένιος, υπενθύμισε ότι από το έτος 1839 στη Σερβία υπάρχουν στρατιωτικοί ιερείς. «Αυτοί ήταν πάντα στο πλευρό των στρατιωτών και του λαού. Κατά τη διάρκεια διαφόρων συγκρούσεων, εξεγέρσεων και πολέμων των Σέρβων, κυρίως σε βάρος των Τούρκων, οι Σέρβοι ιερείς συμμετείχαν θαρραλέα στο πλευρό του στρατού και του λαού, και υπάρχει ένα στοιχείο που λέει ότι στους απελευθερωτικούς πολέμους των Σέρβων, νεώτερης εποχής, τη ζωή τους έχασαν 580 Σέρβοι ιερείς»,- ανέφερε ο επίσκοπος Αρσένιος.
Τέλος αναφέρουμε ότι από τον Δεκέμβριο του 2007, μετά από ανάπαυλα διαρκείας μερικών δεκαετιών, στους κόλπους του Στρατού της Σερβίας υπάρχουν και πάλι στρατιωτικοί ιερείς, πράγμα το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στην μακραίωνη παράδοση του σερβικού λαού και του σερβικού στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου