Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Jorgos Dalaras otvara Guitar Art festival

.


Međunarodno proslavljeni grčki pevač Jorgos Dalaras održaće veliki koncert 10. marta u beogradskom Sava centru na otvaranju 16. po redu Guitar Art festivala (10-15. mart 2015).
Foto: Promo GAF
Foto: Promo GAF
Ulaznice za ovaj koncert po cenama od 1590 do 4590 dinara, dostupne su na blagajni Sava centra, prodajnim mestima Eventima...
Biće to prvi posle pet godina, a četvrti koncert ukupno u Beogradu za jednog od najvećih pevača tradicionalne rebetiko muzike svih vremena i višestruko dokazanog umetnika sa izrazitim humanitarnim radom iza sebe.

Dalaras će u Beogradu, pored brojnih bezvremenskih pesama iz karijere duge 40 godina, predstaviti i novi materijal, a koncert na svečanom otvaranju međunarodnog festivala gitare biće prvo predstavljanje umetnosti sviranja buzukija i rebetika na gitari.

Legendarni pevač iz Pireja ove je godine završio još jedan u nizu uspešnih projekata pod nazivom „Kavafis“, koji pod kompozitorskim vođstvom Aleksandrosa Karozasa kombinuje stihove grčkog pesnika Konstantina Kavafija u izvođenju čuvenog Bečkog kamernog orkestra i Bečkog akademskog hora čiji je solista bio upravo Dalaras. O

vo izdanje dopunilo je već impresivnu diskografiju koju čini 85 samostalnih albuma prodatih u blizu 20 miliona primeraka, što je i danas nenadmašen tiraž u Grčkoj. Brojke rastu kad se tome doda još preko 70 albuma na kojima gostuje drugim velikanima kao što su Mikis Teodorakis, Sting, Paco de Lucia, Al di Meola, Bruce Springsteen ili saradnje sa institucijama poput holandskog Metropol orkestara, Izraelske filharmonije, Ruskog narodnog orkestra i hora Nemačke opere.

Brojni pozivi za nastup stizali su i od strane Vaseljenskog patrijarha, Nelsona Mandele, pariske „Olimpije“, londonske kraljevske dvorane „Royal Albert Hall“ ili Ujedinjenih nacija za jedinstveni koncert u antičkom amfiteatru u Delfima. Tokom četiri decenije na sceni, Jorgos Dalaras nastupio je na više hiljada koncerata, od kojih su 1983. godine održana dva istorijska, uzastopna na Olimpijskom stadionu u Atini sa preko 160.000 posetilaca o kojima je tad pisao i prestižni muzički magazin „Rolling Stone“.

Tokom bombardovanja, 1999. godine, Dalaras je održao humanitarni koncert i u Beogradu, a to je bio drugi njegov dolazak u glavni grad Srbije, nakon što je 1995. održao još jedan humanitarni koncert za pomoć u ratu stradaloj deci u Bosni i Hercegovini.

Njegov istaknut humanitarni aktivizam prepoznale su i Ujedinjene nacije čiji je Ambasador dobre volje od 2006. godine, upravo unutar Visokog komesarijata za izbeglice (UNHCR) budući da je i sama Dalarasova porodica bila proterivana tokom političkih sukoba Grčke i Turske. Njegov otac Lukas takođe je bio poznati pevač rebetika, a cela familija Dalaras dala je više generacija priznatih muzičara.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες