Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

novi zakon o vakcinama. ne mozes da kazes ''NE'' (da da....sigurno)

vakcinacija dece 3,00
Фото: picture-alliance/ dpa
Ускоро измена Закона о заштити становништва од заразних болести. Тренутно у прописима постоје „рупе“ које иду наруку антивакциналном лобију.

ОПАСНЕ НЕИСТИНЕ?

- Док је обухват у укупној популацији био на жељеном нивоу, изнад 95 одсто, ризик од ширења потпуно или готово искорењених болести је био нижи – рекао је за „Новости“ др Зоран Радовановић, имунолог.
- Укупан колективни имунитет је био бољи, па и они који нису вакцинисани нису имали од кога да се заразе. Ситуација се, међутим, мења нагоре и обухват вакцинацијом је већ неколико година испод 95 одсто. То је резултат неистина које се шире интернетом и нико за то не одговара.
У наредних десетак дана Скупштина Србије требало би да усвоји предлог измена Закона о заштити становништва од заразних болести, којима ће се недвосмислено дефинисати да сва деца морају да приме обавезне вакцине, осим када то из медицинских разлога није могуће.
Ово је договорено у четвртак на састанку шефова посланичких група власти.
Ипак, тек после договора са Министарством здравља биће јасније да ли ће се чекати на доношење новог закона о заштити становништва од заразних болести или ће се прибећи овој краћој процедури.
Тренутно у прописима постоје „рупе“ које иду наруку антивакциналном лобију.Наиме, и по садашњем закону о заштити од заразних болести обавезна је вакцинација деце против 10 заразних болести.
Међутим, Закон о заштити права пацијената родитељима, ипак, даје могућност да бирају коју ће медицинску помоћ да прихвате.
То значи да у пракси они могу да одбију да вакцинишу дете, иако је по Закону о заштити од заразних болести за то запрећена казна од 50.000 динара.
Прекршајне пријаве јер нису желели да вакцинишу своју децу поднете су против више од 120 родитеља, а стручњаке све више забрињава смањивање обухвата обавезном вакцинацијом, због чега нам прете и неке давно искорењене болести.
Према подацима Института за јавно здравље Србије, 80 одсто деце старости између две и три године примило је све обавезне вакцине, иако би обухват обавезном вакцинацијом требало да буде већи од 95 одсто, јер до пет одсто деце због болести не може да прими вакцине.
За пораст оних који одбијају да вакцинишу потомке имунолози окривљују све агресивнији антивакцинални лоби.

Закон против родитеља

Министар здравља Златибор Лончар најавио је измене Закона о обавезној вакцинацији и истакао да родитељи више неће имати начин да одбију вакцинацију детета.
Лончар је рекао да ће изменама Закона о заштити становништва од заразних болести та област бити усклађена с европским законодавством, које предвиђа обавезну вакцинацију.
„Родитељи неће моћи да одбију да обаве вакцинацију и то је суштинска измена тог Закона“, рекао је Лончар, додајући да ће се о том правном акту расправљати наредног петка на седници скупштинског Одбора за здравље и породицу.
Министар здравља очекује да ће се предложене измене наведеног закона наћи пред посланицима непосредно пре Ускрса, или убрзо након тог празника.
Упитан да ли ће постојати казне за родитеље који не вакцинишу децу, Лончар је само рекао да ће казне бити у складу са законом.
Лончар је још једном подвукао да ће вакцинација бити обавезна и да не може један закон да предвиђа једну ствар, а други супротну
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου