Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Πέρασαν δύο αιώνες από τη 2η εξέγερση των Σέρβων κατά των Τούρκων

Čet, 04/23/2015 - 18:54 -- MRS
yΟ πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς διεμήνυσε σήμερα στον τόπο Τάκοβο, της Κεντρικής Σερβίας, λαμβάνοντας μέρος στην κεντρική τελετή επισήμανσης των 200 χρόνων από την εξέγερση των Σέρβων κατά των Τούρκων, που έγινε ακριβώς στον τόπο Τάκοβο, στις 23 Απριλίου του 1815, και αποτέλεσε τη 2η εξέγερση των Σέρβωβν κατά των Τούρκων, ότι η Σερβία παλεύει ακόμα και σήμερα., όταν γιορτάζει αυτήν την ιωβηλαία επέτειο, και, συνάμα, και την Ημέρα ίδρυσης του Στρατού της Σερβίας, για να διαφυλάξει την κυριαρχία της, να αναπτύξει συνεργασία με όλους και να μην επιτρέψει ποτέ και σε κανέναν να υποδουλώσει τη χώρα μας.
Επίσης ο κ. Νίκολιτς ανέφερε ότι στη Σερβία δεν υπάρχει κανένα δίλημμα αν η χώρα μας πρέπει να συμμετάσχει στον εορτασμό της επετείου της συντριβής του φασισμού. «Η Σερβία έδωσε εξαιρετικά μεγάλη συμβολή για τη νίκη εναντίον του φασισμού. Η νίκη αυτή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμμετοχή και της Σερβίας μαζί με τις άλλες αντιφασιστικές δυνάμεις»,- δήλωσε ο κ. Νίκολιτς.
«Είμαστε μάρτυρες του γεγονότος ότι οι θαρραλέοι Σέρβοι στασιαστές από την εποχή της 2ης εξέγερσης κατά των Τούρκων και οι Σέρβοι στρατιώτες που πολεμούσαν με μεγάλη δόση θυσιασμού ενάντια στον φασισμό στον Β΄ Παγκοσμίο Πόλεμο δεν έπεσαν μάταια, ο αγώνας τους δεν ήταν μάταιος, αυτοι κατάφεραν να απελευθερώσουν τη χώρα μας και να δώσουν την ευκαιρία σε μας να αφήσουμε πίσω μας το παλιό και να οικοδομήσουμε ένα νέο κράτος της Σερβίας. Πάντα θα έχουμε στο νου τη θυσία τους και θα προσπαθούμε πάντα να συνεχίσουμε το έργο τους και να διαφυλάξουμε τη χώρα της Σερβίας, την οποία κληρονομήσαμε, θα παλεύουμε να διατηρήσουμε και στο εξής το εθνικό μας ον,, τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας»,- ανέφερε με την ευκαιρία ο κ. Νίκολιτς.
«Μέσω της Σερβούσας περνούσαν και έμεναν στο έδαφός τους οι στρατιώτες πολλών αυτοκρατοριών. Αυτές οι αυτοκρατορίες είχαν τη Σερβία μέσα στο πλαίσιό τους, κυρίευαν τη χώρα μας, αλλά και τελικά εξαφανίστηκαν, έπεσαν με την παρόδο του χρόνου. Οι Σέρβοι συνέχιζαν, ανά την ιστορία, να ζουν στο έδαφος της χώρας τους και ήταν πάντα πρόθυμοι να διαφυλάξουν την ελευθερία τους, διατηρώντας, έτσι, την πίστη τους και την παράδοσή τους. Ακριβώς αυτό είναι εκείνο που μας κάνει αυτό που είμαστε τώρα – υπερήφανος λαός που αγαπάει την ελευθερία του και επιθυμεί να αναπτύξει αγαθές σχέσεις με όλους»,_ ανέφερε με την ευκαιρία ο Σέρβος πρόεδρος Νίκολιτς.
Άλλωστε, η κεντρική τελετή επισήμανσης της 200ης επετείου της εξέγερσης των Σέρβων στην περιοχή Τάκοβο άρχισε με απότιση φόρου τιμής στους στασιαστές και με κατάθεση στεφάνων δίπλα στο μνημείο αφιερωμένο σ’αυτούς. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης έγινε και επίσημος κανονιοβολισμός από 10 όπλα πυροβολικού στον τόπο Τάκοβο και στο Βελιγράδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....