Κυριακή 19 Απριλίου 2015

40 λουτροπόλεις διαθέτει η Σερβία

Η Σερβία δε βγάινει στη θάλασσα, όμως, η χώρα έχει να δείξει στους τουρίστες τα πανέμορφα βουνά της, με παρθένα φύση, τους ποταμούς της, τις λίμνες και τα λουτρά, που αποτελούν όαση γαλήνης και ομορφιάς, ιδανική για διακοπές καλοκαίρι και χειμώνα. Άλλωστε, η Σερβία διαθέτει συνολικά 40 μικρές ή μεγάλες λουτροπόλεις, που αποτελούν έναν μεγάλο φυσικό θησαυρό της χώρας μας.
Απ’αυτές τις 40 λουτροπόλεις στη Σερβία μόνο 9 διαθέτουν όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για ανάπτυξη τουρισμού – μεγάλα και σύγχρονα ξενοδοχεία, πισίνες, αθλητικά γήπεδα, τόπους αναψυχής και άλλα.Ανάμεσα σ’αυτές τις 9 πιο γνωστές σερβικές λουτροπόλεις είναι τα λουτρά Πρόλομ και Λούκοφσκα μπάνια, κοντά στην πόλη Κουρσούμλιγια, της Νότιας Σερβίας, που προσελκύουν όλο και περισσότερους τουρίστες. Για το θέμα αυτό μιλάει, στο Διεθνές Ραδιόφωνο Σερβίας, ο Σλάβισα Γιοβάνοβιτς, παράγοντας του τουριστικού γραφείου της λουτρόπολης Πρόλομ μπάνια.
«Το λουτρό Πρόλομ μπάνια (Prolom banja) βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ράνταν (Radan), στη Νότια Σερβία και αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα λουτροθεραπευτήρια στη χώρα μας. Εδώ έρχονται τουρίστες κατά τα πενήντα χρόνια, κυρίως για να θεραπευθούν με το ιαματικό νερό από το λουτρό Πρόλομ μπάνια και από τη λάσπη, που βοηθάνε στη θεραπεία των νεφρών και, επίσης, βοηθάνε εκείνους που έχουν προβλήματα με ούρηση, με δέρμα, με τα όργανα πέψης και με ρευματικές παθήσεις. Στο λουτρό υπάρχει ένα σύγχρονο ξενοδοχείο με όνομα «Ράνταν», με 440 κλίνες. Η ιατροφαεμακευτική περίθαλψη των ασθενών είναι εξασφαλισμένη 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα. Εκτός από θεραπεία, οι τουρίστες έρχονται εδώ και για ψυχαγωγή, επειδή εδώ υπάρχουν μια ανοικτή και μια κλειστή πισίνα, ένα μεγάλο γυμναστήριο και επίσης υπάρχουν πολλά αθλητικά γήπεδα. Πέρσι είχαμε παραπάνω από 70 χιλιάδες διανυκτερεύσεις στο λουτρό Πρόλομ μπάνια, πράγμα που αποτελεί αύξηση κατά 4 τοις εκατό συγκριτικά με το 2013»,- λέει ο κ. Γιοβάνοβιτς για τον Σταθμό μας, και συμπληρώνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των επισκεπτών ήταν ξένοι, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρωσία, που έρχονται εδώ τακτικά. «Επίσης, εδώ έρχονται και πολλοί τουρίστες από τις χώρες της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, και οι παράγοντες της επιχείρησης «Πλανίνκα», που ασχολούνται με τη διαχείρηση αυτού του λουτρού, έχουν υπογράψει συμβόλαια για εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων μεταλλικού νερού από το λουτρό Πρόλομ μπάνια στο εξωτερικό, και κυρίως στην αγορά της Ρωσίας και των χωρών της ΕΕ»,- λέει ο ίδιος.
«Όσον αφορά το λουτρό Λούκοφσκα μπάνια πρέπει να πούμε ότι αυτό το λουτρό διαθέτει πολλές πηγές θερμού και ιαματικού νερού, θερμοκρασίας μέχρι 70 βαθμών Κελσίου, που χρησιμοποιείται κυρίως για θεραπεία των ρευματικών παθήσεων. Το λουτρό Λούκοφσκα μπάνια έχει υψόμετρο 700 μέτρων και είναι περιτριγυρισμένο από ψηλά βουνά. Έχει ήπιο κλίμα, και διαθέτει σύγχρονα ξενοδοχεία «Γιέλακ» και <»Κοπαόνικ» που λειτουργούν όλο το χρόνο. Το λουτρό διαθέτει και μια πίστα χιονοδρομίας. Πέρσι το λουτρό Λούκοφσκα μπάνια επισκέφθηκαν κατά 10 τοις εκατό περισσότεροι ντόπιοι και ξένοι τουρίστες συγκριτικά με το 2013»,- λέει ο κ. Γιοβάνοβιτς, και καταλήγει ότι οι τριγύρω περιοχή και του λουτρού Πρόλομ μπάνια και του λουτρού Λούκοφσκα μπάνια παρέχουν πολλές δυνατότητες για εκδρομές στην τριγύρω παρθένα φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες