Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Πάσχα - η πιο χαρμόσυνη θρησκευτική γιορτή ανάμεσα σε Σέρβους

Ned, 04/12/2015 - 19:23 -- MRS
uΤο Πάσχα αποτελεί τη μεγαλύτερη και την πιο χαρμόσυνη γιορτή ανάμεσα σε χριστιανούς, ορθόδοξους ή καθολικούς,, επειδή η Ανάσταση του Χριστού, μετά από το θάνατό του στο σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε, αποτελεί την ουσία και την έννοια της πίστης στην αθανασία και στην Ουράνια Βασιλεία.
Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή και πέφτει πάντα μέρα Κυριακή. Τότε, η Εκκλησία τιμάει τη μέρα της Ανάστασης του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, γιορτάζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Μετά από τη νηστεία που κρατάει επτά εβδομάδες, και που αποτελεί συνάμα και τη μεγαλύτερη και την πιο αυστηρή νηστεία στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ιδιαίτερα αυστηρή είναι η νηστεία κατά την τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα, τη λεγόμενη Εβδομάδα των Παθών. Μετά την επισήμανση της Μεγάλης Παρασκευής, της πιο πένθιμης μέρας της Χριστιανοσύνης, κατά την οποία σταυρώθηκε ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, έρχεται το Πάσχα – Ημέρα Ανάστασής Του, γιορτή της χαράς και της ευθυμίας, κατά την οποία οι πιστοί αρχίζουν να ζούν μια νέα ζωή, με καλοσύνη, με έλεος, με αγάπη, με επιείκια – δηλαδή να ζήσουν τη ζωή εν Χριστώ.
Η Ανάσταση του Ιησού Χριστού έγινε το θεμέλιο της χριστιανικής πίστης, η χαρά της ελπίδας και η ενδυνάμωση της αγάπης. Άλλωστε, η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη αποτελούν τις τρεις μεγαλύτερες χριστιανικές αρετές. Στο σημείο αυτό αναφέρουμε τα λόγια του Αγίου αποστόλου Παύλου, ο οποίος λέει: «Κι αν ο Χριστός δεν αναστήθηκε, η πίστη μας δεν έχει καμιά αξία». (Προς Κορινθίους Α΄ 15,17).
Ανήμερα το Πάσχα ή την Ημέρα του Κυρίου, οι Σέρβοι πάνε στην εκκλησία και τραγουδάνε, μαζί με τον ιερέα, το άσμα του Πάσχα, που λέει: ¨Ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς και με το θάνατό του κατάστρεψε τον θάνατο, και δώρισε ζωή σε εκείνους που βρίσκονται στον τάφο!». Ύστερα απ’αυτό οι πιστοί παρακολουθούν Θεία Λειτουργία και μετά το τέρμα της χαιρετούν ο ένας τον άλλον με τον εκ παραδόσεως χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη! – Αληθώς Ανέστη!».
Ένα από τα σύμβολα του Πάσχα αποτελούν τα κόκκινα αβγά, τα οποία οι νοικοκυρές στη Σερβία βάφουν τη Μεγάλη Παρασκευή. Η παράδοση λέει ότι η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, όταν έφθασε στη Ρώμη, δώρισε στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο ένα κόκκινο αβγό, χαιρετώντας τον με τα εξής λόγια: «Χριστός Ανέστη!».
Στη Σερβία οι νοικοκυρές βάφουν αβγά κυρίως σε κόκκινο χρώμα, αλλά υπάρχουν και αβγά με πολλά άλλα χρώματα – πράσινο, κίτρινο, μπλε...Επίσης, οι νοικοκυρές, αλλά και τα παιδιά, στολίζουν τα βαμμένα αβγά με διάφορες γραμμές, εικόνες και σχέδια. Ανήμερα το Πάσχα τα μέλη της οικογένειας τσουγκρίζουν τα βαμμένα αβγά, πράγμα που προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη χαρά στα παιδιά. Όποιος καλέσμενος έρθει στο σπίτι παίρνει από ένα αβγό και κάθεται στο πλούσιο τραπέζι.
Άλλωστε, το Πάσχα οι νοικοκυρές ετοιμάζουν πλούσια φαγητά – βασιλόπιττα που έχει στη μέση της ένα βαμμένο αβγό, ύστερα ετοιμάζουν αρνί της σούβλας, ντολμαδάκια, διάφορες σαλάτες και γλυκά. Πίνεται κόκκινο κρασί, συνήθως βαρελίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες