Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Δυσαρέσκεια ΕΕ για συμμετοχή της Σερβίας στην Παρέλαση της Μόσχας - Σερβία: "Έχουμε κυρίαρχη εξωτερική πολιτική"

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας για τη Σερβία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Έντουαρτ Κούκαν, δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, να συμμετάσχουν Σέρβοι στρατιώτες στην στρατιωτική παρέλαση της Μόσχας στις 9 Μαΐου, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις για τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
«Βλέπω την απόφαση του προέδρου Νίκολιτς για τη συμμετοχή Σέρβων στρατιωτών σε στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του, για δέσμευση στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, μια τέτοια απόφαση αποτελεί μια σημαντική πολιτική χειρονομία. Ο πρόεδρος Νίκολιτς θα πρέπει να γνωρίζει ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας», δήλωσε ο Κούκαν.
 
Σε αντίδραση των δηλώσεων αυτών, ο παλαιός διπλωμάτης και μέλος του Φόρουμ Διεθνών Σχέσεων, Ντούσαν Λάζιτς, είπε ότι ο Κούκαν έκανε σαφή δήλωση προειδοποιώντας ότι η απόφαση θα μπορούσε να παρεμποδίσει την περαιτέρω ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.
 
«Η προειδοποίηση ακούγεται με σαφήνεια, ότι αυτό μπορεί να δυσκολέψει την περαιτέρω ενσωμάτωση της Σερβίας, που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε τεράστιες και περαιτέρω συνέπειες», δήλωσε ο Λάτζιτς στο Tanjug.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δήλωση του Κούκαν είναι «σαφής» και δείχνει ότι η Σερβία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι η απόφαση για τη συμμετοχή της Σερβίας στη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα με την ευκαιρία της Ημέρας της Νίκης, σε μερικούς δεν αρέσει, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι η Σερβία οδηγεί κυρίαρχη εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....