Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Nikolić kod Putina, Vučić kod Bajdena

14.04.2015
Poziv premijeru Srbije za zvaničnu posetu Sjedinjenim Državama i susret sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom, verovatno već sredinom maja, usledio je samo nekoliko dana nakon odluke da Srbiju, na vojnoj paradi u Moskvi, 9. maja, pored predsednika Tomislava Nikolića, predstavljaju i jedinice njene vojske.
Upitan da li vidi neki uzročno-posledični niz izmedju te dve stvari, bivši ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama Ivan Vujačić kaže da takvu vezu ne vidi.
“Mislim da motivacija za slanje poziva premijeru Vučiću da dodje u Sjedinjene Američke Države spada u relativno rutinski poziv iz tog razloga što dugo niko od naših vodećih državnika nije bio u Sjedinjenim Američkim Državama. To je poziv potpredsednika. Pretpostavljam da će biti nekakav ulaz, kako se to obično kaže, odnosno, da će možda i predsednik Obama ući na taj sastanak na par minuta. To vidim kao podršku srpskoj orijentaciji ka Evropskoj uniji, pre svega; dakle, ne mislim da je motivisano odlaskom naših trupa i predsednika Nikolića u Moskvu na paradu. Mislim da to Amerikancima preterano ne smete i mislim da ta stvar jednostavno ide nekakvim rutinskim tokom, da je to jedna poseta tokom koje će se razgovarati o raznim stvarima, a pre svega o podršci evropske orijentacije Srbije”, smatra Vujačić.
Bajdenov poziv Vučiću jeste koincidirao sa odlukom predsednika Nikolića da zajedno sa jedinicama Vojske Srbije ode u Moskvu na obeležavanje Dana pobede, ali to ne znači da je direktno u vezi sa tom odlukom jer postoji dosta širi spektar tema koje se tiču odnosa Beograda i Vašingtona trenutno, smatra Bojan Al Pinto Brkić iz Foruma za medjunarodne odnose. Iz tog tematskog okvira on izdvaja srpsko predsedavanje OEBS-om u ukrajinskoj krizi, kao i pitanje energetike.
“Verujem da Sjedinjene Države veoma pažljivo prate predsedavanje Srbije koje će tokom ove godine imati nekoliko važnih testova. Verovatno je da Sjedinjene Država žele da na neki način utiču na Srbiju kao predsedavajuću. Treba u tom kontekstu imati na umu da je premijer Vučić upravo razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Porošenkom i da je došlo do medjusobnog razumevanja oko važnosti očuvanja teritorijalne celovitosti, što se može čitati i u smislu dijaloga Srbije i Kosova, ali isto tako i u vidu budućeg dijaloga izmedju Kijeva i Moskve i naravno regiona Donjecka i Luganjska”, ocenjuje Brkić i dodaje da će na stolu u Vašingtonu biti i pitanje energetike.
“Sjedinjene Države su rešene, a tu treba imati u vidu i posetu premijera Vučića Azerbejdžanu, koji je važan saveznik Sjedinjenih Država u Kaspijskom regionu, da se stvori alternativni način prodaje energenata južnoj Evropi – alternativni u odnosu na ‘turski tok’ koji je sada sve izvesnija opcija koju guraju Rusija i Turska, ali i neke članice Evropske unije”, kaže Bojan Al Pinto Brkić.
Strah Amerike od pojačanog ruskog uticaja u Srbiji i na Zapadnom Balkanu po mišljenju Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose osnovni je razlog za ubrzanu posetu Aleksandra Vučića Sjedinjenim Državama. Nekakve diplomatske pripreme te posete bilo je još na minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, kaže Janjić, ali on ukazuje na širi kontekst za ubrzanje susreta Bajdena i Vučića. Na primeru ukrajinske krize Sjedinjene Države, kaže on, naučile su ozbiljnu lekciju, a to je da Evropska unija nije sposobna da govori jednim jezikom. Amerika se, dakle, vraća na Zapadni Balkan, ocenjuje Janjić i ističe:
Dušan JanjićDušan Janjić
x
Dušan Janjić
Dušan Janjić
“Konfrontacija sa Rusijom je tek počela – njoj se ne nazire kraj, sve su opcije otvorene. I ona se ne odvija samo samo u Ukrajini, ona se odvija na svakoj tački. A Rusija je, koristeći odsustvo interesa Brisela za Zapadni Balkan, i te kako uspela da ostvari svoj uticaj u Srbiji, Republici Srpskoj, naravno koristeći i lukrativni energetski sektor. Ona se infiltrirala u energetiku, a posebno u politički život, administraciju i obaveštajne službe Zapadnog Balkana i sigurno da je to bio motiv za relativno brzi poziv Vučiću da se sretne sa Bajdenom”, ocenjuje Janjić.
Tako će Srbija još jednom biti u svom već notornom raskoraku: Tomislav Nikolić 9. maja na vojnoj paradi u Moskvi, a Aleksandar Vučić istog meseca u Vašingtonu sa Bajdenom.
“Sigurno je da postoje sumnje u pogledu toga kuda Srbija ide, pa i sumnje koliko Vučić zaista ide ka Evropskoj uniji, mada se za sada veruje da je on jedini iz samog vrha vlasti koji to želi. Što se tiče Nikolića, on sigurno ne pomaže, ne pomaže Vučiću ni ovom prilikom, mada je i on sam imao inicijative logiranja da dodje do Bajdena”, ocenjuje Dušan Janjić

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...