Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Patrijarh SPC Irinej čestitao vernicima Uskrs


Patrijarh SPC Irinej čestitao vernicima Uskrs

Sloboda najdublja čežnja

FoNet | subota, 11.04.2015. | 13:06

"Pozdravljamo sve ljude pozdravom večne pobede: Hristos vaskrse - veru, nadu, ljubav i vecni život donese, tugu i smrt odnese", poručio je patrijarh Irinej
Vaskrsenje Hristovo javlja se i pokazuje, ne samo kao pobeda nad smrću i prolaznošću, nego i kao otkrivenje punoće božanskog promisla o svetu i čoveku, porucio je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej u Uskršnjoj poslanici, napominjući da sopstveni interesi ne smeju da budu iznad dobra naroda.
Najdublja čežnja čovekova jeste čežnja i vapaj za slobodom i besmrtnim životom. No, istinska sloboda čovekova je samo ona sloboda koja ga oslobađa od tiranije prolaznosti i smrti - svaka druga i drugačija sloboda predstavlja čežnju za njom ili prosto privid slobode, ističe patrijarh Irinej.
Prema njegovim rečima, sila Hristovog vaskrsenja jeste upravo kvasac jedine istinske slobode, kao kvasac i zalog besmrtnosti i večnog života.
Slaveći vaskrsenje Hristovo, "u kome živimo, krećemo se i jesmo", rukovođeni pastirskom brigom, pozivamo vas, braćo i sestre, da ispovedate i čuvate svoju veru pravoslavnu, i to, ne samo rečima, vec životom, delatno i istrajno, poručio je patrijarh Irinej.
Čuvajmo se, upozorava patrijarh Irinej, svih onih koji "dolaze u odelu ovčijem, a iznutra su vuci grabljivi".
Ispovedajući vaskrsenje Hristovo i verujući u opšte vaskrsenje mrtvih, mi ispovedamo i postajemo svesni svoje neprolazne odgovornosti za svetinju svakog ljudskog bića i svakog stvorenja, naglašava patrijarh Irinej.
Prema njegovoj oceni, praznujemo neuništivost vere i ljudske nade u večni smisao života, u Hristu, Bogu ljubavi, žrtvovanom "za život sveta".
Danas, kao i oduvek, samoljublje i samoživost prete da unište značaj ove i ovakve nesebične samožrtvene Hristove ljubavi, na čijem plamenu se greju sva bića i sva stvorenja, ukazao je patrijarh Irinej.
"Pomolimo se Gospodu Vaskrslome da se mir vrati svuda odakle je proteran, na prvom mestu u naša srca i u naše domove", istakao je patrijarh Irinej i pozvao na očuvanje "svetinje hrišćanskog braka, jer je ona osnov uzvišene, zdrave i čestite hrišćanske porodice".
Patrijarh je pozvao i "braću i sestre da žive u ljubavi prema Bogu i bližnjima, hodeći tako putem koji vodi u večni život, jer ćemo samo tako postati i biti sinovi i kćeri Vaskrsenja".
"U životu će doživeti mnoge nevolje, nepravde i žalosti", podseća patrijarh Irinej i napominje da "Gospod, ukoliko smo sa Njim, i najveću žalost pretvara u radost".
"Pozdravljamo sve ljude pozdravom večne pobede: Hristos vaskrse - veru, nadu, ljubav i vecni život donese, tugu i smrt odnese", poručio je patrijarh Irinej.
Ovim pozdravom, istakao je patrijarh, "obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, koji danas sa nama slave pobedu Dobra nad zlom, Života nad smrcu, Hrista Vaskrsloga nad silama tame".
On je poručio "duhovnoj deci naše Crkve" da vaskrsenje Hristovo poziva da "čuvamo jedinstvo Svete Crkve Hristove", kao i da "nikada svoje zemaljske interese ne stavljamo iznad interesa Crkve i sveopšteg dobra našeg naroda".
"Neka muka i teskoba naših dana uzmaknu pred svetlošću i radošću Vaskrsenja Hristovog. I nikada ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj našeg Vaskrsenja", naglasio je u poslanici patrijarh Irinej, uz tradicionalni pozdrav: "Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse".
Prema najavi SPC, patrijarh Irinej će služiti uskršnju litugriju u ponoć između subote i nedelje u Hramu Svetog Save na Vracaru, gde će prethodno dočekati blagodatni oganj iz Jerusalima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...