Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Srbija razmatra više mogućnosti za snabdevanje gasom

Ned, 19/04/2015 - 12:25 -- MRS
Srbiji je neophodno više izvora snabdevanja gasom i već se razmatraju sve opcije, koje mogu da se realizuju u što kraćem roku. Najizvesnija je realizacija interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, jer bi se tim gasovodom Srbija, preko Bugarske, povezala na „Turski tok“. Istovremeno, razmatra se i povezivanje na „Transjadranski gasovod“, o čemu je nedavno premijer Aleksandar Vučić razgovarao sa zvaničnicima Azerbejdžana.
Posle otkazivanja izgradnje gasovoda „Južni tok“ od strane Rusije, zemlje koje se snabdevaju ruskim gasom imaju problem, pogotovo što je najavljeno da će trasa preko Ukrajine biti zatvorena do 2019. godine. Zbog toga se ubrzano razmatraju mogućnosti za obezbeđivanje novih izvora za snabdevanje gasom. Rusija je odmah ponudila novi gasovod „Turski tok“, a nedavno je precizirano da je predviđeno da se gas iz Rusije transportuje preko Turske do Austrije. Na toj trasi našle bi se Grčka, Makedonija, Srbija i Mađarska. Realizacija izgradnje gasovoda poverena je ruskoj kompaniji „Gasprom“, a njeni čelnici tvrde da će taj projekat biti u potpunosti u skladu sa standardima EU, odnosno, da će biti usaglašen sa Trećim energetskim paketom. Imajući u vidu da je gradnja „Južnog toka“ stopirana baš zbog sporenja Rusije i EU u vezi sa poštovanjem evropskih standarda, posle najava iz „Gasproma“, za očekivati je da „Turski tok“ nema tih problema. Iz Vlade Srbije stižu informacije da je taj gasovod prihvatljiv, ali da se postavlja pitanje njegovog finansiranja.
Druga opcija, o kojoj je ovih dana bilo reči tokom posete premijera Aleksandra Vučića Azerbejdžanu, je da se Srbija priključi na „Transjadranski gasovod“. Prema rečima Vučića, veoma je važno da se Srbija poveže na taj gasovod, jer bi se na taj način omogućila diverzifikacija izvora snabdevanja gasom i obezbedila energetska sigurnost. U razgovoru sa predstavnicima Državne naftne kompanije „SOKAR“, dogovoreno je formiranje komisije, koja će utvrditi potrebe Srbije za snabdevanje gasom iz Azerbejdžana, a potom će se razmotriti i izgradnja kraka, koji će povezati Srbiju sa „Transjadranskim gasovodom“. Imajući u vidu da ta trasa ide preko Makedonije i Grčke, Srbija bi, izgradnjom jednog kraka gasovoda, mogla da se snabdeva gasom iz Azerbejdžana i Rusije.
Planirana je i interkonekcija sa Bugarskom, odnosno izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad. Srbija i Bugarska su za taj projekat potpisale ugovor 2010. godine, ali zbog nedostatka sredstava do sada nije realizovan. Nedavno je Evropska komisija najavila mogućnost da se formira poseban fond iz koga bi se finansirao taj projekat, koji je značajan za više zemalja. Tome u prilog ide i činjenica da su Bugarska i Azerbejdžan postigli dogovor o saradnji, što znači da bi ta trasa omogućila povezivanje na gasovode, koje se snabdevaju i ruskim i azerbejdžanskim gasom. Za gasovod Niš-Dimitrovgrad-Sofija potrebno je oko 120 miliona evra i Bugarska je već obezbedila sredstva za svoju deonicu, dok bi deonica u Srbiji trebalo da se finansira iz fondova EU.
Pored obezbeđivanja sredstava za više izvora snabdevanja gasom, veliko opterećenje predstavlja i trka s vremenom. Naime, veoma je važno da svi ti gasovodi budu završeni u naredne tri i po godine, kad se zatvara trasa kroz Ukrajinu, preko koje se zemlje zapadne Evrope i Balkana snabdevaju gasom iz Rusije.
Biljana Blanuša

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....