Τρίτη 5 Μαΐου 2015

MAPA: Srbija je izgrađena na ugašenim vulkanima, evo gde se nalaze!

Da li možete da verujete da je nekada na tlu Srbije bilo na desetine aktivnih vulkana, čije erupcije nisu zaostajale za najjačim koje je istorija zabeležila! Iako već dugo ne izbacuju lavu, sa vulkanima se nikada ne zna, jer su oni, kažu vulkanolozi, poput lepih žena.

Vulkani
Ugašeni vulkani u Srbiji, Foto: RAS/Gabrijela Popović
- Razorne vulkanske erupcije na Rudniku i Radan planini bile su tako snažne da su se nakon njih stvarale "pečurke" kao posle nuklearnih bombi! Pored pomenutih, obrise vulkanskih reljefa možemo naći u gotovo svim krajevima naše zemlje – kaže dr Vladica Cvetković, profesor na Rudarsko–geološkom fakultetu u Beogradu.
U prošlosti je na području Srbije bilo različitih vidova vulkanske aktivnosti, međutim, detaljnija rekonstrukcija moguća je samo za događaje koji su se odvijali u poslednjih 300 miliona godina.
Poput egipatskih piramida, Ostrvica je impresivni vulkanski vrh koji pripada Rudničkom masivu.
- Za Ostrvicu se pretpostvalja da je samo deo većeg vulkana čiji je sedište bilo u blizini Rudnika, a za koji se veruje da je poslednji put bio aktivan pre oko 20 miliona godina – objašnjava za "24 sata" dr Pavle Premović, profesor na Prirodno–matematičkom fakultetu u Nišu.
Vulkan
Ugašeni vulkan Ostrovica, Foto: Pavle Premović

"Simptomi" da će proraditi

Iako u Srbiji odavno nema aktivnih vulkana, za slučaj da neki od “ugašenih džinova” proradi, tu su predznaci koji nedvosmisleno ukazuju da se opsnost sprema. Intenzivnije aktivnosti jezera, izbijanja vodene pare i drugih gasova, naglo povećanje izvora termalnih voda kao i propadanje zemljišta samo su neki od znakova koji pomažu da se stanovništvo na vreme evakuiše.
Upravo za ovaj vulkan se smatra da je na našem prostoru bio pravi džin, a o njegovom postojanju upoznati su i meštani ovog kraja.
I jug Srbije krije svoje tajne! Na geografski malom prostoru nalaze se ostaci ugašenih vulkana Oblika i Glota, Vranjska Banja sa termalnom vodom temperature preko 110 C, a u blizini je i Sijarinska banja sa retkim prirodnim fenomenom u kontinentalnoj Evropi – gejzirom! Pretpostavlja se da ovo bogatstvo Vranje i njegova okolina duguju vulkanskoj prošlosti.
- Nastali u doba miocena, Oblik i Glot su ugašeni vulkani, koji su nalaze na udaljenosti od samo 1,5 km. Njihove padine veoma su strme i prekvirene tufom (mešavinom vulkanskog pepela i vode), koji na nekim mestima dostiže debljinu od čak 7 metara! U njihovoj okolini nalazi se i plodno poljoprivredno zemljište koje je odlika gotovo svih vulkanskih područja u svetu – dodaje Premović.
Na pitanje postoji li šansa da se jednog dana u Srbiji probudi neki od ovih vatrenih divova, vulkanolozi su složni - ne u narednih 100.000 godina.

Mali princ o vulkanima

Čuven je citat iz knjige "Mali princ" o ugašenim vulkanima:
- Oh! Kod mene, reče mali princ, nije naročito zanimljivo, sve je tako malo. Imam tri vulkana. Dva živa i jedan ugašen. Ali nikad se ne zna.
- Nikad se ne zna, reče geograf.
- Ali ugašeni vulkani mogu proraditi, upade mu u reč mali princ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....