Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα για τους Έλληνες;

Ο λαός της Ελλάδας βρίσκεται αντιμέτωπος με περαιτέρω οικονομικές δυσκολίες, που αναμένεται να κρατήσουν χρόνια, μετά τη συμφωνία της ευρωζώνης για τους όρους ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης.



Η συμφωνία, αναφέρει σε αναλυτικό του ρεπορτάζ το BBC, περιλάμβανε περισσότερες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, παρότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενη να βάλει τέλος σε ό,τι περιέγραφε ως «εξευτελιστική και επίπονη» λιτότητα.

Με τη χώρα να έχει υπομείνει ήδη πολύχρονη οικονομική συστολή, μετά την ανάλογη παγκόσμια ραγδαία πτώση, το βρετανικό δίκτυο διερωτάται: πόσο μοιάζει το μαρτύριο της Ελλάδας με άλλες υφέσεις και πώς έχουν επηρεαστεί οι ζωές των πολιτών, αναρωτιούνται οι αρθρογράφοι του βρετανικού δικτύου.

Η μακρά ύφεση

Κατά γενική πλέον συμφωνία, η οικονομική κρίση που έχει υποστεί η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια κλίμακα με την αμερικανική Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης, η οικονομία συνεστάλη αρχικά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και έκτοτε –πέρα από μια αδύναμη ανάπτυξη το 2014– συστέλλεται συνεχώς. Η ύφεση έχει αφαιρέσει περίπου το 1/4 από το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας – πρόκειται για τη μεγαλύτερη συστολή αναπτυγμένης οικονομίας από τη δεκαετία του ’50.
Λιγοστεύουν οι θέσεις εργασίας
Είναι ολοένα και πιο δύσκολη η εύρεση εργασίας στην Ελλάδα – ιδίως για τους νέους. Ενώ το 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργοι, η ανεργία στους νέους καλπάζει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.



Οι μισοί νέοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα της δυτικής Ελλάδας το ποσοστό της νεανικής ανεργίας ξεπερνά κατά πολύ το 60%.
Οι νέοι άνθρωποι έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη μακροχρόνια ανεργία: ένας στους τρεις είναι άνεργος πάνω από έναν χρόνο.

Επιπλέον, ύστερα από δύο χρόνια εκτός εργασίας, οι άνεργοι χάνουν και την ασφάλιση υγείας.

Η ανυποχώρητη ανεργία σημαίνει επίσης ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία λαμβάνουν λιγότερες εισφορές από τον εργαζόμενο πληθυσμό. Καθώς περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν δουλειά, περισσότεροι συνταξιούχοι πρέπει να συντηρήσουν οικογένειες με μειωμένο εισόδημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, το 45% των συνταξιούχων λαμβάνουν μηνιαίως λιγότερα από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ.
Καταρρέουν τα εισοδήματα
Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν επίσης πτώση των μισθών.



Την πενταετία από το 2008 ως το 2013 οι Έλληνες έγιναν κατά μέσο όρο 40% φτωχότεροι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία ανέλυσε το Reuters. Πέρα από την απώλεια θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών, η πτώση μπορεί να εξηγηθεί επίσης από τις μεγάλες περικοπές στα επιδόματα και στις κοινωνικές παροχές προς τους εργαζομένους.
Όπως συμβαίνει στη διάρκεια όλων των υφέσεων, οι φτωχοί και οι ευάλωτοι έχουν πληγεί περισσότερο.



Ένας στους πέντε Έλληνες υφίσταται σοβαρή στέρηση υλικών αγαθών, μέγεθος που έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008.

Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα, πάνω από το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας, χαρακτηρίστηκαν ως αντιμέτωποι «με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού» το 2014.
Περικοπές σε στοιχειώδεις υπηρεσίες
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι από τις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Υπολογίζεται ότι 800.000 Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα επειδή είναι ανασφάλιστοι ή φτωχοί.



Μια έκθεση του 2014 της ιατρικής επιθεώρησης «Lancet» επισήμανε τις ολέθριες για την κοινωνία και την υγεία συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της επακόλουθης λιτότητας στον πληθυσμό της χώρας.

Σε καιρό αυξημένης ζήτησης, έλεγε η έκθεση, «η κλίμακα και η ταχύτητα της επιβληθείσας μεταβολής έχουν περιορίσει τη δυναμικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του πληθυσμού».

Ψυχική ευεξία
Η κρίση φαίνεται πως έχει επιδράσει αρνητικά και στην ευεξία των πολιτών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης σχεδόν τριπλασιάστηκε, από το 3% στο 8% του πληθυσμού, την τριετία ως το 2011, στο ξεκίνημα της κρίσης.

Ενώ αρχίζει από σχετικά χαμηλό αριθμό, ο δείκτης των αυτοκτονιών αυξάνεται κατά 35% στην Ελλάδα μεταξύ 2010 και 2012, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).
Brain drain: Η αποδημία του εξειδικευμένου δυναμικού
Αντιμέτωποι με την προοπτική των μειωμένων εισοδημάτων ή της ανεργίας, πολλοί Έλληνες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν αλλού εργασία. Την τελευταία πενταετία ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί, περίπου κατά 400.000.



Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 120.000 επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, μηχανικών και επιστημόνων, είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα από το ξεκίνημα της κρίσης το 2010.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες