Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Пожар у Атини и на Пелопонезу

Тим од 30 ватрогасаца са 10 возила и најмање један хеликоптер учествују у гашењу пламена, наводи Асошијетед прес.
24922686 Три села су евакуисана на грчком полуострву Пелопонезу
Три села су евакуисана на грчком полуострву Пелопонезу
Премијер Алексис Ципрас је посетио Агенцију за операције цивилне заштите како би се информисао о актуелној ситуацији где је од свих затражио да уложе максималне напоре у гашењу пожара, преноси АНА.
Такође је затражио од начелника грчких оружаних снага да помогну у гашењу пожара у области Кареас у предграђу Атине. Ројтерс наводи да би Ципрас могао због најновијег развоја догађа да одложи реконструкцију свог кабинета која се очекивала данас.
Грчка је, како преноси агенција, затражила помоћ од Француске и Италије у виду додатних авиона за гашење пожара.
Десетине становника Атине напустило је своје домове јер се пожар из околних шума шири због јаког ветра и високих температура, а над грчком престоницом надвили су се облаци дима.
ТАС извештава, позивајући се на грчку противпожарну службу, да је пожар избио на планини Имитос, десетак километара од центра Атине и да су куће у опасности, преноси Танјуг.
Пожар је захватио једну од падина и горе дрвеће и жбуње, а житељи оближњег рејона се евакуишу.
24922954 Пожар у Атини
Пожар у Атини
Позивајући се на очевице, руска агенција наводи да се простор захваћен пламеном шири, ка историјском манастиру Светог Јована, и ка атинским четвртима Илиуполију и Кареи.
Атина је у диму због снажног ветра.
Грчку је последњих дана захватиле велике врућине и жива у термометру показује између 35 и 38 степени Целзијусових у хладу.
Снажан ветар шири пламен и у области Лаконија на Пелопонезу, где су ка једној плажи упућени чамци обалске страже како би спасили приближно стотину људи који су се сакрили од пламена.
У тој области ватрена линија се протегла на 15 километара и на његовом гашењу ангажоване су све расположиве снаге са Пелпонеза. Евакуисана су три села и два дечја кампа.
"Ватра је прошла кроз два села, спаљујући куће", казао је градоначелник града Монемвасиа Ираклис Трикилис за ТВ Скај.
"То је прави пакао, јер постоји на стотине џепова ватре", додао је он.
Шеф цивилне заштите Тазос Мавропулос рекао је да су појачања из целог подручја пристигла на то подручје.
"Ми смо евакуисали два села и летњи камп", казао је Мавропулос, додајући да је операција компликована због планинског терена и олујних ветрова.
У гашењу пожара учествује више од 120 ватрогасаца са 50 ватрогасних возила, близу 30 војника, четири авиона и два хеликоптера, наводи АП. Портпарол ватрогасне службе Никос Цонгас је упозорио да би могло бити још веће штете од едан од седам противпожарних авиона у Лаконији морао је принудно да се спусти, а два пилота нису повређена том приликом.
Портпарол ватрогасне службе Никос Цонгас је упозорио да би могло бити још веће штете од пожара, јер су ветрови сувише јаки и не очекује се њихово слабљење, преноси АФП.
Ројтерс извештава да су представници министарства одбране информисали премијера Алексиса Ципраса о пожарима

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...