Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ЗАШТО СРПСКА ИДЕ НА РЕФЕРЕНДУМ

dodikskupstinaМИЛОРАД ДОДИК
Интегрално излагање предсједника Републике Српске на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске 14. јула 2015.
Поштовани предсједниче и потпредсједици Народне скупштине,
Предсједниче и министри Владе Републике Српске,
Даме и господо народни посланици,
Користећи уставно и законско право, као предсједник Републике сам затражио заказивање данашње посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске и предложио тачку дневног реда којом би се расправљало о приједлогу за расписивање републичког референдума о наметнутим законима високог представника као што су Закон о Суду и Тужилаштву БиХ и примјени њихових одлука на територији Републике Српске.
Право је Републике Српске и Народне скупштине као највишег органа уставне и законске власти да расправља и одлучује о референдуму као изразу народне воље. Устав Републике Српске усклађен је са Уставом БиХ, који је саставни дио међународног уговора – Дејтонског споразума. Преамбулом Устава Републике Српске је наведено да,
„изражавајући опредјељеност Републике Српске за потпуно поштовање и доследно примјењивање Општег оквирног споразума за мир за Босну и Херцеговину, којим се недвосмислено прихвата, потврђује и гарантује уставноправни положај Републике Српске као једног од два ентитета у саставу Босне и Херцеговине,
Народна скупштина Републике Српске доноси Устав Републике Српске“.
Дакле, нашим Уставом обавезали смо се на потпуно и доследно примјењивање Дејтонског споразума. Посебно се то односи на његов Анекс 4. познатији као Устав БиХ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου